Karmela Špoljarić: Pazi što ćeš poželjeti (2013.)

Out of Stock

Karmela Špoljarić: Pazi što ćeš poželjeti (2013.)

11,95  (91,00 kn)

Nema na zalihi

Kategorija:

Opis

Priče Karmele Špoljarić ‘odrastale’ su na pomno odabranoj i vrhunskoj literaturi, baš kao i njezin roman prvijenac „Nije ovo Twin Peaks“, s kojim ovu zbirku povezuju možda nevidljive, ali itekako čvrste veze. Autorica sjajno poznaje, cijeni i inspiraciju pronalazi u dionici proze koju nazivamo književnom fantastikom, jer način na koji ‘misli’ književnost i gradi svoju poetiku daleko je širi od onoga što nam kao građu nudi tzv. stvarnost. Događaji na granici racionalnog i iracionalnog, suptilni likovi koji svojom ili tuđom voljom upadaju u sferu u kojoj vladaju neka druga, neobjašnjiva pravila, snovitost i začudnost, nadopunjeni čak i jednim davnim, ali itekako važnim „glasom iz knjižnice“, koordinate su po kojima mekano klizi ova proza.

Napisana tako da ostaje fluidnom i višeznačnom, bez konačnih odgovora, ali istovremeno i čvrsto usidrena u ono što je za pisanje ionako najvažnije – lijepe i vješte rečenice, osjećaj za odabranu formu, stvaranje napetosti i smisao za literarnu igru u kojoj vrijede neka druga pravila. Pazi što ćeš poželjeti nije prijetnja ni čvrsti imperativ, tek jedno od pravila u toj igri koja bi se mogla zvati i – pazi što ćeš pročitati!

Jagna Pogačnik, urednica

Karmela Špoljarić rođena je 1967. u Zagrebu. Diplomirala kroatistiku i južnoslavenske filologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Magistrirala na poslijediplomskom znanstvenom studiju književnosti. Piše prozne i dramske tekstove. U svibnju 2013. objavila svoj prvi roman „Nije ovo Twin Peaks” u izdanju AGM-a. Za dramski tekst „Nula kuna po minuti” dobila je nagradu Ministarstva kulture „Marin Držić” 2011.

Priče objavljuje na radiju i u časopisima. Zbirka „Pazi što ćeš poželjeti” nastajala je postepeno, unazad tri godine.