Marko Tomaš

Marko Tomaš

Rođen u Ljubljani, 1978. godine.

Školovao se u Mostaru i Somboru. Kraće ili dulje vrijeme radio u Sarajevu, Mostaru, Splitu, Beogradu. 

Dnevničke zapise, eseje, političke i sportske komentare objavljuje na internetskim portalima zurnal.info, lupiga.com, newipe.com, velikeprice.com te telesport.telegram.hr. Kolumnist je mariborskog dnevnog lista Večer.

Novinske tekstove objavljivao u Feral Tribuneu, BH Danima, zagrebačkom tjedniku Novosti i Glasu Istre.

Pokretač je i urednik kultnog književnog fanzina KOLAPS i pripadajuće biblioteke. Tijekom 5 godina u Splitu je uređivao književni program i vodio čuvenu knjižaru Utopia.

Uređivao je poetsku ediciju „Nova osjećajnost“ pri nakladi Vrijeme iz Zenice. Kao vanjski urednik surađuje s nakladničkim kućama LOM iz Beograda, V.B.Z. i Jesenski & Turk iz Zagreba.

Pjesme su mu prevođene na desetak svjetskih jezika. 

Dobitnik je nagrade „Farah Tahirbegović“ za 2014. godinu i nagrade „Pincom“ za kratku priču 2004.

Roman „Nemoj me buditi“ našao se u užem izboru svih relevantnih nagrada u regiji. Uvršten je među pet najboljih hrvatskih romana objavljenih 2020. godine pri kandidaturi za nagradu „Meša Selimović“.

Po motivima njegovih pjesama Hrvatsko narodno kazalište Mostar napravilo je višestruko nagrađivanu predstavu „Gnijezdo“ autorice Marine Petković Liker. U jesen 2022. godine HNK Mostar na scenu će postaviti njegovu dramu „Noć s Aleksom“ koju će redateljski potpisati Ivica Buljan.

Trenutno živi i radi na relaciji Mostar Zagreb.