Priče u fotografiji

PRIČE U FOTOGRAFIJI S ANTIONIJEM STIPINOVIĆEM

 

„Hej, idemo s tim. ‘Aj napiši nešto o sebi“, kaže Sanja CeKaPe telefonski, onako usput, između boje naslovnice i joge.

„Ne moraš puno, samo napiši tko si.“

„E pa to baš ne znam i svašta mogu bit. Recimo idiot.“ Kad bi Sanja CeKaPe samo znala koliko ne volim pisat’ o sebi možda bi me pustila i dozvolila da šutim i da samo pustimo par fotografija da one kažu nešto ili ništa.

„Ne treba mi suštinska analiza. Napiši čime se baviš.“

„Ok Sanjo CeKaPe.“

Svašta me zanima, na primjer glazba i malo sam se okuša’ u njoj. Književnost, pa osim što često slovkam, ponekad nešto i napišem. Tako smo se i upoznali, preko mojih upornih pokušaja u ljetnim i zimskim školama.

Grafički dizajn i dizajn generalno, pa sam tako jedan od predavača u maloj privatnoj školi u programu dizajna interijera. E, i predajem fotografiju u Fotoklubu Split. I tako sam malo po malo skupija desetak godina iskustva predavanja. Zvuči tako nevjerojatno kad se zbroji, gotovo ozbiljno.

Fotografija mi je glavni kanal komunikacije. Medij kojeg koristim kako bi pronaša’ odgovore (ili pitanja) koje život isprovocira. U tih petnajstak godina skupija sam i neke nagrade, uz više skupnih izložbi i dvi moje. Stvarno ne znam kako mi je to uspilo, obzirom da jako rijetko šaljem radove u svijet.

 

Cilj radionice:

 

Upoznavanje polaznika s osnovama umjetničke fotografije, razvijanje kreativnog izraza kroz fotografiju i povezivanje fotografije s pisanjem i književnim izražavanjem.

 

Teme:

 

Uvod u umjetničku fotografiju

  • Definiranje umjetničke fotografije, kratki povijesni pregled, različiti stilovi u umjetničkoj fotografiji

Tehnički aspekti fotografije

  • Poznavanje osnovnih postavki fotoaparata (blenda, brzina zatvarača, ISO)
  • Kadriranje i kompozicija
  • Osvjetljenje i upravljanje svjetlom

Tematske fotografije

  • Portreti: tehnikalije i izražajnost
  • Apstraktna fotografija: kreativno izražavanje bez ograničenja

Praktične vježbe

  • Fotografske šetnje
  • Snimanje portreta uz upotrebu prirodnog svjetla
  • Stvaranje apstraktnih fotografija

Povezivanje fotografije s motivima iz književnosti

  • Fotografija kao inspiracija za pisanje

Predavanja se mogu prilagoditi potrebama grupe.

 

O VODITELJU

 

Antonio Stipinović je hrvatski fotograf s bogatim iskustvom u području umjetničke fotografije. Fotografijom se bavi 15ak godina, a zadnjih 10 godina radi kao predavač u udrugama i klubovima.

Kroz godine je radio na raznim projektima, njegov rad prepoznat je kako lokalno tako i internacionalno, a njegove fotografije bile su izložene na brojnim izložbama.

Antonio trenutno živi i radi u Splitu, gdje nastavlja svoj rad kao nezavisni fotograf te dijeli svoje znanje i iskustvo kroz različite radionice i edukativne programe.