Ljetna škola pisanja 2019.

Deveta Ljetna škola pisanja CeKaPe-a održat će se od 25. kolovoza do 1. rujna 2019. u čarobnom dvorcu Stara Sušica u Gorskom kotaru. Do sada je ovu  sedmodnevnu intenzivnu radionicu pisanja u izolaciji dvorca na rubu šume, završilo  preko 150 polaznika i polaznica, koji su u osami Gorskog kotara živjeli i pisali književnost,  uz mentorstvo poznatih pisaca, voditelja radionica.

Uz svakodnevni, cjelodnevni rad na tekstu,  organiziramo i književne tribine, razgovore s gostima, književne kvizove  i zajednička druženja.

Ove vam godine nudimo radionicu kratke priče, proze, poezije, književne kritike i scenarija. Prvi puta u ljetnoj školi, radionica za mlade, od 16 do 23 godina.

Mi nudimo, a vi birate radionicu i voditelja/voditeljicu.

Jagna Pogačnik, književna kritičarka, prevoditeljica, urednica, voditeljica književnih tribina i kulturnih programa, ove je godine prvi puta u ljetnoj školi s radionicom književen kritike. 

Darija Žilić, sjajna, nagrađivana pjesnikinja, također je  prvi puta u ljetnoj školi, prvi puta u dvorcu, kao voditeljica radionice poezije. Jako se veselimo poeziji i pjesnicima na rubu šume.

Enver Krivac, jedan od najznačajnijih predstavnika riječke književne scene, nagrađivan pisac i voditelj u CeKaPe-u Rijeka, vodit će radionicu proze.

Radionicu kratke priče vodi pisac i  novinar Davor Mandić,  koji već drugu godinu mentorira radionicu pisanja u CeKaPe Rijeka, a u ljetnoj je školi od 2018.

Nebojša Lujanović, nakon prošlogodišnje pauze, vraća se u dvorac s radionicom koju je osmislio ekskluzivno za ljetnu školu – Arhitekstura teksta. 

Nakon dvije godine u dvorac se vraća Sanja Kovačević  s radionicom scenarija za kratki film. Autorica sada već kultne knjige “Kvalitetne TV serije”, osoba ogromnog znanja i iskustva, vodit će polaznike od ideje do scenosljeda.

Prvi puta u ljetnoj školi, na radionici koja se također prvi puta održava, Snježana Babić Višnjić, nagrađivana spisateljica za djecu i mlade, posvetit će se tekstovima mladih.

 

 

Svi mi koji smo doživjeli i proživjeli sedam dana kolovoza u sušičkom dvorcu,  svoje stvaralačke dane dijelimo na prije i poslije Ljetne škole pisanja. Jer Ljetna škola je iskustvo koje mijenja!

Još je jedna nezaboravna Ljetna škola pisanja pred nama i želimo je podijeliti s vama!

Prijavite se  i doživite jedinstvenu, nezaborvanu književnu avanturu!

Prijave na http://cekape.com/aktualna-ljetna-skola/ ili info@cekape.com.

Ljetna škola pisanja održava se u suradnji s Domom mladih Rijeka.

Cijena: puni pansion (7 noći) + kotizacija za radionicu do 1.7 – 3100 kn
– puni pansion + kotizacija za radionicu 2.7. – 23.8. – 3300 kn

***

KNJIŽEVNA KRITIKA

Radionica nudi proces teoretskog i praktičnog upoznavanja s formom i sadržajem književne kritike; njezinim povijesnim razvojem i značenjem, razlikama medijske i akademske kritike, elementima koje kritički tekst mora sadržavati te njegovim utjecajem na kompletnu književnu scenu neke nacionalne književnosti. Odnos sadržaja i forme, pripadnost određenom žanru, pripovjedač, likovi i ostali pripovjedni elementi bit će analizirani pojedinačno i u cjelini (profesionalno čitanje). Cilj radionice je potaknuti polaznike na iznošenje artikuliranog mišljenja i argumentaciju vrijednosnog suda – usmeno, u zajedničkoj diskusiji i pismeno u individualnim radovima koji zadovoljavaju osnovna načela žanra (prije svega novinske) kritike.  Polaznici će dobiti popis literature, knjiga, koje će se obrađivati na radionici.

*

KRATKA PRIČA

„Prodajem dječje cipelice. Nekorištene.“

Eto je, kratka priča. Neki je pripisuju Hemingwayu (to je onaj čiča s bradom i puškom, kao da je lik iz vlastite knjige, koji je pisao stojeći), iako se to ne može nedvojbeno dokazati. Ali priča ima sve što joj treba: lik(ove), radnju, dramu, neizrečeno, poruku… Priča, dakle, može biti i rečenica. Dobro, dvije. No što vi imate s tim, pitate se dok vam negdje u daljini primozga lelujaju vaše vlastite rečenice, za koje niste sigurni jesu li uobličene u priču ili u neku čudnu ispovijed, na granici laži i istine, koja baš nikome ne treba. Odmah da vas umirim: svako pisanje obilježeno je sumnjom, osim kad nije, ali onda vam nema pomoći.

Uzmite to ovako: svijet ideja je kao najveći supermarket koji možete zamisliti, s policama ispunjenim najrazličitijim proizvodima. Da, već gotovim proizvodima, jer za razliku od drugih umjetnosti poput glazbe ili slikarstva, koje operiraju kudikamo fluidnijim kategorijama poput tonova i boja, umjetnost riječi operira riječima, koje je netko drugi davno smislio za nas. Čini li to taj supermarket ideja manje zastrašujućim? Ni najmanje, jer broj kombinacija nije moguće izbrojiti, a ako ste baš posebno kreativni smislit ćete i koju novu riječ.

Ova radionica kratke priče pokušat će vam ukazati na neke modele, dobre prakse i tehnike, koji će vam olakšati da se snađete u tom zastrašujućem šopingu. Pričat ćemo o likovima, pripovjedačima, počecima i krajevima, fabuli i sižeu… vježbat ćemo kreiranje uvjerljivih likova, biranja tipa pripovjedača, kako fabulu organizirati u dobar siže… riječju, pokušat ćemo odgovoriti na pitanje zašto je toliko lakše prepoznati dobru priču nego napisati ju.

A zašto sve to, možda se još uvijek pitate. Čemu sva ta muka kad možete samo sjediti i uživati u tuđim pričama, blaženo nesvjesni svega što su jadni pisci morali prolaziti da bi vam te priče pružili? Možda je to i točno, ali s druge strane: što će vam život koji nikom niste ispričali?

*

PROZA

Drage wannabe spisateljice i pisci, kreativci, prirodno nadareni, teški šljakeri, piskarala i opsesivci! Ja sam Enver Krivac, autor nekoliko knjiga i još više ručkova, i pozivam Vas na društveni eksperiment zvan ‘RADIONICA KREATIVNOG PISANJA’.

Danas Vas trikovima za bolju prozu može naučiti na stotine stranica, knjiga i Amerikanaca, no ništa ne može zamijeniti staru žnjaru punu iskustva i cinizma. A ova stara žnjara puna iskustva i cinizma ne vjeruje da se ikoga može NAUČITI pisati. No, ono što se može je, ako ste voljni raditi, raditi na tome. I postati bolja, otvorenija, učinkovitija umjetnica. Samim time i osoba. Vrijedi i za tipove.

Stoga, ako ste od pisanja proze i poznati ste, makar majci, po znatiželjnom duhu, pridajte se k nam!

Na ovoj radionici pokušat ćemo zajedno zaključati vaš ego u podrum, ukloniti vaše slijepe točke, otkloniti osnovne dječje bolesti svakog nevođenog kreativca i pametnjakovića, potražiti zajedno gdje se sve kriju dobre priče (mala tajna unaprijed – svugdje, kriju se SVUGDJE, prokletnice!!), gledati što se korisnoga može ukrasti od drugih umjetnika te zašto i kako pisanje nema isključivo veze samo s književnošću i baš nikakve veze s pravopisom. Dobro, male ipak ima, šta. Do iscrpljenosti ćemo istraživati i tražiti ritam i na kraju ga, poluobećajem, naći. Ako nam troposfera dopusti, sve to ponekad ćemo raditi i u prirodi. Da, i pričat ćemo i o liku, mjestu radnje, dijalozima i drugim tehničkim prijeko potrebnim dosadama. Na kraju ćemo otključati ego i pustiti ga iz podruma. Napraviti svijetu malo štete i puno dobroga.

*
POEZIJA

Pišete poeziju, ali je skrivate u ladici? Imate želju pisati poeziju, ali se ne usudite sami krenuti? Želite saznati kako drugi čuju vaše stihove? Dođite na radionicu poezije i zajedno ćemo raditi na vašem tekstu. Teorijski okvir naše radionice služi kao odskočna daska za izoštravanje pjesničkih čula– naglasak je upravo na vježbama pisanja, čitanju, analiziranju, pisanju i brisanju stihova.

*

ARHITEKSTURA TEKSTA

Određeni segmenti teksta mogu se raditi u jednoj vrsti univerzalne radionice iz koje bi jednaku korist izvukli i oni koji pišu poeziju, prozu i publicistiku. U njoj se tekst sagledava kao strukturirana cjelina, a ta se struktura gradi postupno; jednako kroz provjerene vježbe, kao i teorijsko osvješćivanje samog procesa. Cilj radionice je cijeli postupak automatizirati, tako da arhitektura teksta postaje jednostavno način razmišljanja ( trenutak kada same ideje već u postupku nastanka poprimaju oblik
strukture). Početak i kraj teksta, tekst kao razrađena cjelina, promjena ravnoteže, središnji i sporedni motivi, dinamika ili tempo teksta, međuovisnost elemenata teksta – sve su to komponente na koje jednako treba obratiti pažnju i autor koji piše pejzažnu pjesmu, i autor koji razrađuje ideju za roman.
Ova radionica, dakle, briše razlike među rodovima i žanrovima, te donosi vrlo korisno iskustvo i znanje koje je primjenjivo u širokom spektru spisateljskih djelatnosti. Nekada je teško doći do ideje, ali je puno teže preći put od ideje do razrađenog koncepta.

*

SCENARIJ

Sinopsis, scenoslijed, scenarij. Uz malo mašte, truda i volje, naučite pisati scenarij za kratki film. Naglasak je na učenje iz konkretnih primjera i razmjenu ideja s polaznicima.. Praktične vježbe razvit će vaš potencijal za promišljanje i stvaranje filmskih priča. Svaki polaznik će moći pretvoriti svoju početnu ideju u jasno strukturirani predložak za snimanje.

*

RADIONICA ZA MLADE

Radionica pisanja namijenjena je podjednako mladima s velikim spisateljskim ambicijama kao i onima koji samo žele bolje baratati jezičnim alatima, od riječi do teksta,  toliko da se mogu izraziti riječima i oblikovati misao u poruku, svejedno je li zabilježena na papiru ili dio viralnog svijeta. Promotrit ćemo od čega su satkane priče, pjesme i romani te kako pisci grade prepoznatljiv stil. Što čini priču zanimljivom i kojim se trikovima zanata služe pisci da bi privukli i zadržali pozornost čitatelja ili gledatelja, ako je riječ o djelu namijenjenom scenskoj izvedbi.

Posebno ćemo se osvrnuti na suvremene načine izražavanja pismom u internetskom svijetu s ostvrtom na specifičnosti blogova i vlogova.

Okušat ćemo se u pisanju različitih književnih formi od zadanih motiva kao i posve slobodno, te ih interpretirati pred drugima, kako bismo stekli osjećaj za rečenicu i jasnoću izraza u prenošenju pisanih poruka koja se danas prečesto gubi.