Poezija

RADIONICA POEZIJE

Voditelj: Zvonko Karanović

 

Opis radionice:

Radionica poezije je osmišljena prije svega u cilju osnaživanja „pjesnika u sebi“ i pomoć u pronalaženju vlastitog poetskog glasa. Fokus je na konkretnom radu na tekstu i sastoji se od nekoliko segmenata: izbor teme, pisanje, analiza najvažnijih dijelova pjesme, čitanje napisanog, diskusija o napisanom. Pored podizanja svijesti o tome šta poezija zaista jest, razvijanja samopouzdanja i savladavanja osnovnih tehnika pisanja, rezultat bi bile i pjesme spremne na objavljivanje u književnoj periodici, kao i na portalima, blogovima, sajtovima.

 Rad na radionicama podrazumijeva:

  1. Grupni rad na tekstovima uz vodstvo mentora uz diskusiju i slobodno izražavanje mišljenja svih prisutnih;
  2. urednički rad na tekstu s preciznim tehničkim koordinatama (najvažniji dijelovi pjesme, važnost prijeloma, što izbjegavati, čemu stremiti, jezik, stil, grafičko oblikovanje pjesme, itd.),
  3. preporuka dodatne književne „lektire“ sa svrhom edukacije,
  4. upućivanje na sve druge korisne informacije (književna scena u regiji, kritika, časopisi, izdavači, proces objavljivanja knjige, itd).

O VODITELJU

Zvonko Karanović rođen je 1959. godine u Nišu.

Objavljivao je pjesme u svim najznačajnijim književnim časopisima stare i nove zemlje. Do sada je objavio deset zbirki pjesama, tri romana i dvanaest knjiga u inostranstvu; deset knjiga izabranih pjesama (USA, Austrija, Mađarska, Ukrajina, Hrvatska, Slovenija, Palestina, Makedonija) i dva romana (Ukrajina). Dobitnik je više srpskih nagrada za poeziju, kao i nekoliko međunarodnih književnih stipedija. Pjesme su mu prevedene na više od dvadeset jezika. Zastupljen je u brojnim domaćim i stranim antologijama poezije, najznačajnije u antologiji “New European Poets” (SAD, 2008).

Posljednjih 5 godina drži radionice pisanja u Beogradu kroz koje je do sada prošlo preko 200 polaznika. Mnogi od njih dobitnici su najvažnijih književnih nagrada za mlade pjesnike. Osnivač je i glavni urednik izdavačke kuće PPM Enklava.