Kratka priča

RADIONICA KRATKE PRIČE

Voditeljica: Staša Aras

Forma kratke priče specifična je forma. Od Čehovljevog „I ništa se tu nije dogodilo“ do svjetova Carvera, Alice Munro, Hemingwaya i Murakamija razlistavaju se mogućnosti da bi se izreklo ono što je teško imenovati, a vlada našim životima.

Kako izreći ono od čega napokon zastanemo? Gdje su uporišne točke, a gdje linija s koje se puštamo u zaron u procesu pisanja. Gdje se zaustavljamo i što trebamo prešutjeti? Puno je pitanja i teorija, ali čitanje recepata neće nas učiniti zdravima, kaže stara kineska. Moramo se prenuti iz zamišljanja i stati na prugu s olovkom u ruci.

Svako vrijeme, susret i trenutak gradi nas iznova i otvara novu mogućnost kreacije. Uhvatiti tu priliku sliči na Kairosov sretan trenutak. Pišimo kratku priču zajedno u Staroj Sušici. Je li nam prostor glavni lik, sjećanje ili čovjek, odlučimo u trenutku. Sretnom trenutku.

 

O VODITELJICI

Staša Aras. Kratkopričašica, romanospisateljica, pjesnikinja, kritičarka, učiteljica, organizatorica književnih susreta, čitateljica, proučavateljica, skupljačica priča, voditeljica radionica kreativnog pisanja.

Kratkopričašica zvuči kao atletska disciplina. Kratkoprugašica.

Svijet riječi i priča stvara na svoj način i voli pomagati drugima da nađu svoj način usred džungle misli i riječi, pojava i osjećaja. Radionice kreativnog pisanja i čitateljske klubove vodi i izučava dugi niz godina.

Živjela je u Trogiru, Zadru i Dubrovniku.

Od prve zbirke pjesama Takve se stvari događaju ljudima, većinu onoga što se dogodi literarizira i objavljuje. Do sada objavila tri zbirke poezije, dvije zbirke kratkih priča i roman Horror vacui koji je pobijedio na natječaju Trećeg trga za najbolji roman te ušao u finale za nagradu Meša.

Za kratke priče dobila je nekoliko nagrada.