Kratka priča

RADIONICA KRATKE PRIČE SA ŽELIMIROM PERIŠEM

Pisanje književnog teksta s jedne je strane obrt i težak rad po zadanim formama, a s druge strane, magija jezika i umjetnička ideja. Radionica kratke priče balansirat će na toj liniji, približavajući polaznicima tehnike tog rada i moć te magije.

Učit ćemo narativne tehnike i postupke, konstruirati priče koje uzbuđuju i oduševljavaju, a potom ih dekonstruirati kako bismo ih bolje razumjeli.

Naučit ćemo što je pripovjedni glas, kome je važan lik priče, čemu služe opisi i kako čitateljima prenijeti emocije.

Kratka priča je kraljica književnih vrsta. Dinamična i brza, sadrži esenciju spisateljske ideje. Iskoristit ćemo tu formu i čudesan ambijent dvorca u šumi kako bismo stvorili nešto divno.

Radionica je namijenjena i onima koji stalno pišu ali se žele hitrije uspeti stepenicama do prve knjige, kao i onima koji ne pišu jer misle da ne znaju kako ili nemaju kad, a zapravo u sebi stupavaju veliko blago.

Radionica skladno funkcionira sa svim književnim žanrovima: od osobnih ispovijedi do izmaštanih fantastičnih svjetova.

Nakon sedam dana pisanja u šumi, polaznici će razumjeti čarobnu moć pisanja i postati njezini zagovornici, spremni sami napisati najljepše i najvažnije priče.

 

O VODITELJU

 

Želimir Periš autor je više knjiga. Piše oduvijek, no to pisanje mu prvi put dobiva jasne konture tek 2011. godine kada je postao polaznik radionice kratke priče na prvoj Školi pisanja u Staroj Sušici. Tamo je prvi put u vlastitim riječima otkrio žar strukture i ideje književne umjetnosti, te upoznao ljude koji s njim dijele taj žar. Rezultat radionice u šumi i tamo ostvarenih kontakata rezultirao je objavom prve knjige 2013. godine, zbirkom priča “Mučenice”.

Nakon toga, u svojim biografijama ne piše koje je škole završio, već koje je knjige napisao.

Vodio je mnoge radionice pisanja, organizirao književna događanja i festivale, te je u ovih četrnaest godina strastveno pisao i mahnito se borio za pisanje.

Za svoje knjige dobio je mnoge nagrade, uključujući i nagradu T-portala za najbolji hrvatski roman, “Mladenka Kostonoga” 2021.