Koliko se poznajemo

Zajedno do fondova EU

O PROJEKTU

Projekt „Koliko se poznajemo?“ zajednički provode CeKaPe Centar za kreativno pisanje i partner Plavi telefon u Islamskoj gimnaziji dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu i Tehničkoj školi Nikole Teske Vukovar. Cilj projekta je uključiti mlade osobe, većinom pripadnike nacionalnih manjina, u kulturne aktivnosti kroz njihovo sudjelovanje u književnim radionicama te radionicama pisanja i izgradnje kulture nenasilja. Tijekom 12 mjeseci provedbe projekta u Zagrebu i Vukovaru, 60 mladih osoba će, uz pomoć profesora, pisaca, stručnih trenera i voditelja, steći nova znanja i vještine te dobiti priliku da budu aktivni stvaratelji u kulturi.

ZBORNIK RADOVA

U ovom Zborniku zapisano je i ilustrirano traganje za odgovorom kroz priče, eseje, prozne minijature i fotografije. Učenici koji su bili dovoljno hrabri pristupiti drugom bez predrasuda i zamjeranja u ovom su projektu dali primjer svima da prijateljstvo i međusobna tolerancija proizlazi iz razumijevanja, znanja i empatije bez obzira na rod, spol, vjeru i nacionalnu pripadnost.

Zbornik preuzmite klikom na ikonicu ispod teksta.

PARTNERI

KNJIŽEVNI KLUBOVI

Na književnim klubovima učenici i učenice čitaju djela suvremenih regionalnih autora i pristupaju književnom tekstu na otvoren, kritički način, razgovarajući o kontekstu u kojem su djela nastala i o njima najvažnijim temama koje knjige otvaraju. Autori djela koja se obrađuju na književnim klubovima doći će u posjet učenicima te će s njima razgovarati o percepciji teksta mladih čitatelja, a na susretu svih književnih klubova u svibnju 2018. u Vukovaru učenici/e će zajedno s autorima koje su čitali/e predstaviti najvažnije teme o kojima su diskutirali.

U Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru oformili smo dva književna kluba koja čitaju “San o ljubavi i smrti” Filipa Davida, “Mamu Leone” Miljenka Jergovića, “Sloboštinu Barbie” Maše Kolanović i “Sagorevanja” Srđana Srdića. Voditeljice književnih klubova su profesorice Irina Marić i Jasmina Šahović Žabka.

U Islamskoj gimnaziji Dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu oformili smo jedan književni klub na kojem učenici čitaju dramu “Djeca s CNN-a” Amira Bukvića i zbirku kratkih priča “Naša žena” Tanje Mravak. Voditeljica književnog kluba profesorica Remzija Hadžiefendić-Parić.

RADIONICE PISANJA

Na radionicama pisanja učenici i učenice će kroz motivacijske vježbe, zadane teme, zajednički rad i voditeljevo usmjeravanje pisati poeziju, kratke priče, dramatizaciju, blogerske zapise. Smatramo da je pisanje vještina koja se vježbom, konstruktivnom kritikom i kontinuiranim radom može naučiti i da mladima treba dati priliku da se kreativno izražavaju i van ustaljenih, unaprijed zadanih formi zadaćnica. Voditelji radionica pisanja su Nebojša Lujanović i Miroslav Mićanović. Tekstove proizašle na radionicama pisanja uvrstit ćemo u brošuru koju CeKaPe izdaje na kraju projekta, a koju će u prosincu učenici zajedno s autorima i voditeljima predstaviti na završnom susretu u Dvorcu Stara Sušica u Ravnoj Gori.

RADIONICE NENASILJA

Edukucijske radionice nenasilja odvijat će se u manjih skupinama do 12 učenika/ca s ciljem razvoja kulture nenasilja i osvještavanju mladih i zajednice o problemu nasilja. Radionice će obuhvatiti teme nasilja, nenasilnog rješavanja sukoba i stvaranja i održavanja kvalitetnih međuljudskih odnosa. Edukaciju će voditi educirani stručni suradnici udruge Plavi telefon s dugogodišnjim iskustvom u individualnom i grupnom radu s mladima.

KONTAKTI

CeKaPe

www.cekape.com
info@cekape.com
0915675140
Gajeva 10
10 000 Zagreb

Plavi telefon

www.plavi-telefon.hr/
plavi-telefon@zg.t-com.hr
01/48 33 888
Gajeva 10
10 000 Zagreb

Tehnička škola Nikole Tesle

http://ss-tehnicka-ntesla-vu.skole.hr/
ured@ss-tehnicka-ntesla-vu.skole.hr
032/423 025
Gajeva 10
10 000 Zagreb

Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića

http://ss-drasmajlovic-zg.skole.hr/
info@islamska-gimnazija.hr
01/615 52 94
Gajeva 10
10 000 Zagreb

Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost CeKaPe-a.
Izradu mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.