Andrej Blatnik: Razumiješ, ne?

Andrej Blatnik: Razumiješ, ne?

11,95  (91,00 kn)

Kategorija:

Opis

Knjiga priča uglednoga slovenskog i, rekli bismo, radno, spisateljski raspoloženog autora Andreja Blatnika Razumiješ, ne? temelji se na višestrukosti i zapletenosti pričanja u svakodnevici, ili pričanja iz svakodnevice: o onome što se dogodi, što se
ne-dogodi, u očekivanim i neočekivanim situacijama. Nerijetko je tema njegovih (kratkih) priča lapidarno rečena prema naslovu: razumiješ, ne? To upitno ne znači zapravo da, ali ako je ono da čemu onda pitanje razumiješ li – i evo nas u pripovjedačkoj vrtešci. Pomišljamo na jednostavno razumijevanje, govorenje o onome što mislimo da jesmo ili što bismo željeli reći, čuti, vidjeti i doživjeti. Ali značenja na pozornici svijeta (teksta) nisu uvijek tako pouzdana, predmeti i stvari jasni, žudnja i želja nedvosmisleni.

Naprotiv, u izgubljenom značenju, u neostvarenoj životnoj ambiciji, zatječe čitatelja zakašnjelo prepoznavanje: traju kratke, žive i fragmentarne, ritmične i raznorodne priče, pisane s gotovo nedopustivom lakoćom. Razumiješ, ne? – ali upravo u tom i jest pustolovina pisanja Andreja Blatnika, iskustvo čitanja i pisanja teksta o svijetu, gdje se on (svijet) neprekidno upisuje i opisuje.

Razlika i lijepo, rekli bismo, kao i na početku, daje ovoj knjizi na važnosti, nudi na čitanje i za učenje. O čemu? O čitanju teksta svijeta, koji je nerijetko upravo u svjetlu svakodnevnog i očitog, skriven, taman i strastan. (Miroslav Mićanović)