Dramski i prozni tekst

Dramski i prozni tekst

Dramski i prozni tekst

 

“Počnimo od sitnice, recimo: od nokta. Šta sve jedan nokat može da ispriča?

Prvo, čiji je? Da li možeš da prepoznaš taj nokat? Ako možeš, na šta te podseća? Da li miriše na cigarete? Da li je dugačak? Ko seče nokte grickalicom, a ko ih seče makazicama? Da li vidiš crno ispod nokta? Šta znači to? Pusti ga da raste da možeš da me češkaš. Da li to može da kaže jedan nokat? Ili možda – nemam vremena. Nemam remena da ga isečem. Ili možda – puštam ga da bih mogla da sviram. Ili možda – lako mi pucaju. Zašto ti lako pucaju nokti? Da li jedeš mandarine? Ili dalje – da li si ga izgubio na fudbalu? Ili još – kad si stavila taj veštački i za koga? Za sebe? Da li išta radiš zbog sebe?

I još dalje, širi se slika. Somerset Mom piše da se žena zaljubila u muškarca zato što ima lepe šake. Šta znači lepa šaka?

I onda – da li držiš ruke u džepovima? Šta kriješ? Da li kriješ? Ili samo ne znaš šta bi sa rukama, pa ih staviš u džepove da više ne smrde na cigarete?

I dalje – koje su to situacije u kojima nisi znao šta da radiš sa svojim rukama?

Da li ta ruka pripada radniku? Bogatašu ili beskućniku? Da li pripada starcu ili starici (otvori mi flašicu vode, molim te).

I još dalje – da li taj opis ruke pripada romanu ili drami?

U čemu je razlika između nokta, šake i ruke u dramskoj književnosti i u prozi? ”

Filip Grujić

***

Na radionici ćemo se baviti  razlikama i sličnostima između dramske književnosti i proze, čime su one uslovljene, kako biramo medij u kojem želimo nešto da napišemo i još najdalje, stvaraćemo dramske i prozne minijature koje će nas dovesti do ključnog pitanja: da li granice uopće postoje?

Prijavite se na radionicu – sasvim sigurno  – pravićemo od muhe slona ili u ovom slučaju, od nokta cijelog čovjeka.

 

Voditelj: Filip Grujić