Filip Grujić

About: Filip Grujić

[ratings id="8374"]
  • Role :
  • Website :
  • Experience :
  • Specialist in :

Filip Grujić (1995) diplomirani je dramaturg na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Trenutno radi kao suradnik u nastavi na katedri dramaturgije.

Autor romana:

“Podstanar” (LOM, 2020) – nominiran je za Evropsku nagradu za književnost; uži izbor za NIN-ovu nagradu; prevođena na makedonski i bugarski.

“Bludni dani kuratog Džonija” (Samizdat, 2017) – predstava rađena po romanu u režiji Jovane Tomić; pozorište Ujvideki Szinhaz, jun 2021.

Dobitnik je Sterijine nagrade za dramu “ne pre 4:30 niti posle 5:00”, a za tu dramu je dobio i nagradu Slobodan Selenić i podržana je u Maison Antoan Vitez fondaciji za prijevod na francuski jezik. Drama je objavljena u časopisu “Scena” i u makedonskom časopisu “Elementi”.

Premijera je bila u oktobru 2020. godine u Atelje-u 212 pod nazivom “Pred svitanje”.

Dobitnik je Mihizove nagrade za dramsko stvaralaštvo 2020. godine.

Autor je drame “Vilica Ebena Bajersa” čija je premijera pod nazivom “Velika depresija” na repertoaru od SNP-a od decembra 2020. godine. Predstava je selektovana na Sterijino pozorje.

Autor je drame “Kada pričamo o ljubavi, da li pričamo” i “Ljubavna lektira” koje su bile izvođene u kazalištu Dadov.

Autor je drame “Tamo gde pevaju”, koja je bila u najužem izboru za Sterijinu nagradu i bila je izvođena u Skoplju u okviru diplomskog ispita glumaca na FDU u Skoplju.

Piše za sajt Filmoskopija i magazin Oblakoder.

Autor je i voditelj emisije “Čudna šuma” na Radio Beogradu 2.

Svira u bendu CIMERKE, a imao je i solo projekat pod nazivom Filip Grujić.

Radionica

Dramski i prozni tekst