Od proze do dramskog teksta/od proznog teksta do uspješne dramatizacije

Od proze do dramskog teksta/od proznog teksta do uspješne dramatizacije

Toliko lijepih kratkih priča, basni, pjesama, eseja… bilo bi ih dobro vidjeti i na pozornici, u kazalištu! Vjerujemo da mnogi od vas o tome razmišljaju.
Ili ste možda pogledali neku od predstava koja je nastala na temelju pripovijetke, romana, bajke, i zapitali se kako se to radi? Jesu li iste zakonitosti pisanja romana i dramskog uprizorenja istog? Kako riješiti protjecanje vremena? Ili prostorne zahtjeve scene? Što ćemo sa pripovjedačem – sveznajućim ili nepouzdanim, svejedno?
Želite li uistinu naučiti kako prozni ili lirski tekst pripremiti, prilagoditi, a da bi postao dramskim, želite li dakle dramatizirati tekst a da bi što uspješnije zaživio na sceni – dođite na radionicu u kojoj ćemo pisati, razgovarati, na iskustven način učiti o pravilima scenskog uprizorenja u odnosu na prozni tekst.
Odaberite omiljenu bajku, kratku priču koju ste možda sami napisali, roman ili esej koji ste toliko puta pročitali, i – krenite na put ka dramatizaciji. Na tom ćemo putu govoriti, pisati ali ponekad i glumiti, baveći se zakonitostima scene, ali i različitim estetikama, pravilima dramskog i postdramskog, postmodernog strukturiranja predloška za dramsku izvedbu.

Voditeljica: Dubravka Crnojević-Carić
UTORAK: 17 h

 

voditeljica radionice: Dubravka Crnojević-Carić