Jagna Pogačnik

Jagna Pogačnik

Jagna Pogačnik

Jagna Pogačnik, književna kritičarka i prevoditeljica, rođena 1969. u Zagrebu. Diplomirala kroatistiku i južnoslavenske filologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Od 2000. godine djeluje kao samostalna književna kritičarka i prevoditeljica.

Književne kritike, eseje i rasprave objavljuje od 1989. u brojnim novinama i časopisima, te na Hrvatskom radiju. Od 2000. do 2003. bila je stalna književna kritičarka emisije «Knjižnica» na Hrvatskoj televiziji. Uređivala je časopise za književnost «Rijek» i «Zor». Autorica je dvadesetak predgovora i pogovora za knjige suvremenih hrvatskih prozaika. Od 2000. godine književna je kritičarka «Jutarnjeg lista», gdje prati domaću proznu produkciju. Objavila je više izbora i antologija hrvatske suvremene proze, a zajedno s Milovanom Tatarinom autorica je čitanke za 5. razred osnovne škole «Pssst! Knjige govore» (2003). Od 2007., zajedno s Jadrankom Pintarić, moderatorica je kulturoloških tribina Hrvatskog društva pisaca «Grički dijalog». Od 2009. urednica biblioteke konTEKST.

Prevodi sa slovenskog jezika. Članica je Društva hrvatskih pisaca, Hrvatskog društva književnih prevoditelja, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Matice hrvatske.