Enver Krivac: Na Ljetnu školu nosim torbu punu knjiga i pet kamiona identične odjeće

Enver Krivac: Na Ljetnu školu nosim torbu punu knjiga i pet kamiona identične odjeće

S Enverom Krivcem, voditeljem radionice proze na Ljetnoj školi pisanja razgovarali smo o njegovim uspomenama na Dvorac Stara Sušica i očekivanjima od ovogodišnje Škole.

Na Ljetnu školu nosim torbu punu knjiga i pet kamiona identične odjeće

Kad si prvi put bio u planinarskom domu „Dvorac Stara Sušica“?

Prvi put sam bio u dvorcu prije nekoliko godina kao gost Ljetne škole, odnosno kad smo nas nekoliko iz Rijeke došli gore promovirati svoje nove knjige i općenito riječku scenu. A za stvarno, tek prošle godine kao jedan od voditelja radionica. Nikad prije jer mi klinci iz Gorskog Kotara nismo išli na zimovanja u dvorac kao mnoga druga djeca iz hrvatskih gradova jer smo to isto zimovanje imali u svojim dvorištima i gričevima iza kuća.

Koja ti je prva asocijacija na Ljetnu školu pisanja?

Prva asocijacija na Ljetnu školu mi je prostor otvorene verande/malog kamenog balkona na samom glavnom ulazu u dvorac jer tamo se piju kave ujutro, razgovara se u pauzama i navečer. Tamo se odvije mnogo zanimljive komunikacije izvan radionica, što je neophodno za cijeli proces. Odmah nakon toga asocijacije su sve vezane uz drage ljude i divne, nadam se sunčane, dane ispunjene najboljim poslom na svijetu –  pisanjem.

S koje bi tri riječi nagovorio potencijalne nove polaznike da se prijave?

Prijavite se, molim. (To su tri riječi.)

Što planiraš spakirati za ovogodišnju Školu?

Pakiram cijelu jednu „mornarsku“ torbu punu knjiga, kao i lani, laptop i jedno pet kamiona potpuno identične odjeće.

Kakvim se polaznicima veseliš?

Veselim se svakoj polaznici i svakom polazniku jer svatko je svemir za sebe. Naravno, uvijek više onima koji su mi spremni vjerovati i koji su spremni raditi, ali dobrodošli su svi koji vole književnost, umjetnost općenito, koji vole dugo i strastveno brbljati o umjetnosti. Veselim se cijeloj Ljetnoj školi i svemu što ona sa sobom nosi i donosi jer mi je tih tjedan dana lani bilo najljepših tjedan dana. Nadam se da će tako biti i ove godine.

 

Fotografija: Tanja Kanazir