Dubravka Crnojević-Carić

Dubravka Crnojević-Carić

Akademska glumica, redateljica, teatrologinja.
Diplomirala je Glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Završila je i kroatistiku te magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do sada je odigrala šezdesetak glavnih uloga (Saloma, Klitemnestra, Columbina, Judita, Dona Elvira, Petra von Kant…), režirala je (Gorke suze Petre von Kant, Tilina kutija, Vaginini monolozi, Dobro tijelo, Kneja, Djevojčica sa žigicama, Bez rampe…) i dramatizirala dvadesetak predstava. Tako je dramatizirala i Šimunovićevu „Dugu“, bajke H. C. Andersena „Djevojčica sa žigicama“, „Snježna kraljica“, priču Ivane Brlić Mažuranić „Šuma Striborova“, knjigu priča Jagode Truhelke „Zlatni danci“, „Kneju“ Lidije Bajuk…
Dobitnica je nekoliko nagrada za glumačke (najbolja glumica na Festivalu glumca – uloga Ona u Posljednjoj karici Lade Kaštelan, te za ulogu Petre von Kant u predstavi Gorke suze Petre von Kant), i redateljske kreacije (Djevojčica sa žigicama, Kneja, Vuk i sedam kozlića…).
Radila je i na HRT-u kao voditeljica i scenaristica.
Bavi se umjetničkim, pedagoškim i znanstvenim radom.
Trenutno predaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Centru za ženske studije, kao i na postdiplomskom studiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Radionice koje vodi Gluma i identitet, Glumom do vlastitog glasa, Kazalište i zdravlje zajednice, Od traume do kreacije itd, povezane su s njezinim dugogodišnjim profesionalnim interesima. Bavila se navedenim temama na iskustvenom ali i teorijskom planu.
Napisala je dotičući se sličnih tema niz znanstvenih članaka, te doktorsku disertaciju koja je objavljena kao knjiga „Gluma i identitet“ (Durieux, 2008.), knjigu znanstveno-teatrološkog karaktera „Melankolija i smijeh na hrvatskoj pozornici“ (2012.), kao i roman „Glumica – Penelopini zapisi“ (2013.).