Sanja Kovačević

About: Sanja Kovačević

[ratings id="6625"]
  • Role :
  • Website :
  • Experience :
  • Specialist in :

Sanja Kovačević je rođena u Zagrebu gdje je diplomirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu. Autorica je prve knjige o TV serijama u regiji, „Kvalitetne TV serije: milenijsko doba ekrana“, 2017. Napisala je nekoliko scenarija za igrani film (za „The House“ je dobila prvu nagradu Balkan Film Funda na Filmskom festivalu u Solunu 2010., te nagradu Mediterranean Film Institutea, a „Kanal“ iz „Zagrebačkih priča I“ je bio u užem izboru Badalona Film festivala u Barceloni), kao glavni scenarist radila je na nekoliko dramskih serija, uključujući „Dobre namjere“ (2008), a kao suscenarist na nekoliko humorističnih serija.

Autorica je desetak otkupljenih scenarija za film i TV seriju. Pohađala je niz međunarodnih radionica seminara za razvoj TV serije i filma, i vodi razne scenarističke radionice u Hrvatskoj (o scenariju i produkciji TV serija na ADU; Vukovar film festival, CeKaPe). Radi i kao scriptdoctor i scriptsupervisor za razvoj scenarija TV serija i filma u Europi i regiji.

Organizira i vodi prve tribine o kvalitetnim TV serijama u Hrvatskoj (CeKaPe i Booksa, Književni petak Gradskih knjižnica, Kulturni centar Mesnička). Teorijske radove o TV serijama objavljuje u „AM Journal of Art and Media Studies“, a od 1999. objavljuje niz filmskih analiza i edukativnih razgovora s domaćim filmskim autorima u Hrvatskom filmskom ljetopisu. Od iste godine piše radio drame koje objavljuje Dramski program Hrvatskog radija.