Roman

Termin: utorak, od 19.15 do 21.30

Početak sljedećeg ciklusa: rujan 2023.

Fond sati: 30 školskih sati

Trajanje: 5 tjedana

Cijena: 250 eura

ROMAN

U ladici vam stoji rukopis s odličnim zapletom, ali jedan ili dva lika vam nekako ne drže vodu? Imate super lik, ali kompozicija vam nije jača strana? Ladica vam je prazna iako u vama čuči sjajan autorski glas koji je spreman zablistati u punokrvnoj proznoj formi? Vježbe imaginacije i primjene ključnih proznih sredstava pomoći će vam osmisliti početnu ideju romana, odrediti njegovu kompoziciju, razraditi pripovjedne strategije i ciljeve.

***

Radionica pisanja romana koncipirana je iz dva bloka.

Prvi blok podijeljen u tri termina usmjeren je na teme osobnog i autobiografskog kao okvir kroz koji se kreće u vježbe pisanja. Bavljenje osobnim temama i njihovo ispisivanje ima dvostruki zadatak; krenuti u pisanje od onog što polaznik i polaznica najbolje poznaju, te razbiti unaprijed konstruiranu ideju fikcije kao prostora “bijega”, odnosno prostora puke imaginacije.

Šest spisateljskih vježbi koje slijede u drugom bloku organizirano je tako da polazniku ili polaznici objasni sve važne formalne i strukturalne razine pripreme i rada na romanu. Od čitanja fotografije kao izvora narativa, preko istraživanja mogućnosti čiste dijaloške forme, rada na razvoju lika kroz postupak analitičkog promatranja nepoznate osobe i ispisivanja njezine biografije, pa do problema strukturiranja kraja i ponovnog vraćanja osobnom kao prostoru refleksije a potom i fikcije.

Sve vježbe smišljene su tako da osim problema strukturiranja narativa, polaznici i polaznice kroz zadane vježbe rade na razvoju strukturalnih i formalnih rješenja, i stilskih izražajnih sredstava.

Svaki je sat zasebna cjelina u kojoj polaznici imaju određeno vrijeme za prezentaciju/čitanje svoje vježbe, te prostor za komentare otvoren onima koji žele komentirati.

Radionica je podijeljena u deset termina po tri školska sata (135 min po terminu), svaki je termin posvećen jednom zadatku, pa je od velike važnosti da prisutnost na satovima bude što redovitija. Satnica je raspoređena na dva termina unutar jednog tjedna. Rad na tekstovima je intenzivan s obzirom na dinamiku satnice te se unutar jednog ciklusa od pet tjedana očekuje aktivno sudjelovanje polaznika u pisanju svojih tekstova i sudjelovanju na satu.

Konačni cilj radionice nije napisati roman već osvijestiti važnost pripreme materijala prije samog pisanja, aktivirati analitičnost u odnosu prema vlastitom tekstu, razviti umijeće sažimanja i sintetiziranja, naučiti praktične metode rada na makro i mikro strukturi i približiti se vlastitom pripovjednom jeziku i autorskom glasu.

Voditelj: Goran Ferčec