Roman

Termin: utorak, od 19.00 do 21.15

Početak sljedećeg ciklusa: veljača 2024.

Fond sati: 30 školskih sati

Trajanje: 10 tjedana

Cijena: 250€

ROMAN

U računalu čuvate rukopis s odličnim zapletom, ali niste kvalitetno koncipirali lik ili odredili njegovu motivaciju? Glavni lik je odlično osmišljen, ali struktura vam nije jača strana? Želite sjajnu ideju ili kratku priču koju ste već napisali pretvoriti u formu romana? Vrsni ste pisci monologa, ali vam pisanje živih, uvjerljivih dijaloga predstavlja problem? Vježbe imaginacije i primjene ključnih proznih sredstava pomoći će vam osmisliti početnu ideju romana, odrediti njegovu strukturu, razraditi pripovjedne strategije i ciljeve. Vođeno promišljanje vašeg glavnog lika omogućit će vam naslutiti premisu koja implicira njegov filozofsko-etički pogled na svijet ili razlikovati želju od potrebe glavne junakinje.

Radionica pisanja romana podijeljena je u deset termina po tri školska sata (135 minuta po terminu), a svaki je tjedni termin posvećen jednoj temi, odnosno zadatku: od razrade ideje i strukture romana, preko koncepcije i motivacije lika do pripovijedanja i stila. Vježbe su osmišljene na način da, osim problema strukturiranja narativa i razrade svojih likova, polaznici i polaznice osvijeste važnost razumijevanja procesa pisanja romana, njegove dugotrajnosti i posebnosti, jer u ovom slučaju, slično kao i u maratonu, za razliku od pisanja kratke priče i trčanja na kratke staze, završetak priče nije uvijek na dohvat ruke.

Konačni cilj radionice nije napisati roman, nego naglasiti važnost čitanja knjiga i pripreme materijala prije (i u procesu) samog pisanja, aktivirati kritičnost u odnosu prema vlastitu tekstu, razviti umijeće sažimanja i sintetiziranja, približiti se vlastitom pripovjednom jeziku i autorskom glasu te shvatiti da je književni tekst živi organizam kojem se spisatelj/ica treba u potpunosti posvetiti.

 

Foto: Saša Zinaja

Voditelj: Kristijan Vujičić