Poezija

Poezija

Radionica pisanja suvremene poezije zamišljena je kao škola dobrog pisanja, ali i čitanja poezije. Poznato je da bez čitanja nema ni dobrog pisanja! Osim na koristi i užitke što temeljitijeg i šireg upoznavanja s pjesničkom lektirom (domaćom i svjetskom), na susretima rad će ponajprije biti koncentriran na razvoj raznolikih i specifičnih vještina pisanja poezije kroz pomno odabrane vježbe; dvadesetak učinkovitih i preciznih vježbi od raznih, većinom stranih pjesnika predavača pisanja poezije, s naglaskom na osvajanju što svježijeg pjesničkog glasa i uočavanju novih načina da se kažu vječne teme.

 

Kako bi bile što jasnije u svrsi, vježbe će biti popraćene prikladnim primjerima, pažljivo odabranim iz riznice izvrsne strane i domaće poezije. Uz višegodišnje iskustvo voditeljice u vođenju radionica, radovi polaznika bit će komentirani u skladu s pravilima analize pjesničkoga teksta, izazovima i pitanjima koje postavlja naše vrijeme, estetskim konvencijama literature modernoga vremena i izričaja.

Kako bi radionice bile što sadržajnije i učinkovitije, svaki susret će obrađivati jednu veću ili dvije manje vježbe, i nakon čitanja radova ostaje vrijeme za zajedničke analize i komentare, zapravo, urednički dio gdje se vježbaju čitačke i kritičke vještine. Prilika je to da se polaznik odmah okuša u praksi, i da iskusi naboj i poticajnost zajedničkog stvaranja. Mjesta za plodan rad biti će i van susreta, pa će polaznici dobivati „domaće zadaće”, zadatci koji su nešto zahtjevniji i traže mir i osamu. Na kraju radioničkoga ciklusa, za publiku će se čitati najuspjeliji pjesnički radovi svakog polaznika.

Voditeljica: Dorta Jagić