Kratka priča 1

Kratka priča 1

Kratka priča 1

Raspored sati


Termin:

srijeda,  19.30 – 21.45

Početak sljedećeg ciklusa:

listopad 2018.

Fond sati:

30 školskih sati

Trajanje:

10 tjedana

Cijena:

1200 kn

Kratka priča 1 prvi je stupanj radionice kreativnog pisanja kratke priče.

Uvodna radionica sastoji se od upoznavanja, kratkih intervjua (razgovora) s polaznicima o njihovim umjetničkim interesima i preferencama, razlozima za pisanje, kreativnim procesima i dosadašnjem radu, ako postoji. Također, bavimo se kratkom poviješću kratke priče i osnovama kreativnog procesa.

Do završne radionice obrađuju se izvori proze, lik, zaplet, narator (lica), dijalog i glas. Polaznici kojima je to potrebno mogu dobiti i poduku osnova Microsoft Worda, odnosno kako izgleda profesionalni tekst i koji su alati potrebni za efikasno uređivanje. Polaznici će također dobiti i upute za bolju interpretaciju, ako je potrebno.

Termini počinju kratkom vježbom za zagrijavanje, nastavljaju se predavanjem mentora i završavaju čitanjem tekstova polaznika (zadaće) i grupnom analizom pod vodstvom mentora. Svaki termin uključuje i savjete poznatih pisaca o procesu pisanja i općenito stvaranja, te preporuke za čitanje, svojevrsnu obaveznu lektiru. Polaznici svaki tjedan imaju zadatke (zadaću) koja slijedeći termin služi kao materijal za analizu. Zadaće su obavezne.

Ako se za to ukaže prilika, jednom u deset tjedana na radionicu dolazi gostujuća autorica ili autor, već objavljivani renomirani lokalni autori koji polaznicima čitaju i prenose svoja iskustva.

Cilj radionice je uvesti polaznike u osnove kratkih oblika proze, poboljšanje radnih navika i otvaranje prema umjetnosti općenito. Na kraju cijele radionice svaki polaznik mora proizvesti tzv. finalni tekst koji se onda, po završetku radionice, javno čita na grupnom čitanju u organizaciji CeKaPe-a.

Voditelj: Enver Krivac