Snježana Babić Višnjić: Promjena svijeta počinje prvom zapisanom mišlju

Snježana Babić Višnjić: Promjena svijeta počinje prvom zapisanom mišlju

O radionici kreativnog pisanja za osnovnoškolce

Knjigama, dakle, čitanjem, i pisanjem vlastitih tekstova mijenjamo vizuru svijeta. Ono što smo nesvjesno naučili iz knjiga postaje dijelom našeg životnog iskustva i čini nas obrazovanijima i kreativnijima, a sve što naučimo gradi naše samopouzdanje, ohrabruje  da se možemo izraziti i u pismenom obliku kad god to zatreba – u rasponu od pisanja SMS-ova ili  e-poruka preko sastavljanja molbi za posao i pisanja planova i projekata do književnog stvaralaštva u slučaju onih koji će u tome naći svoj životni poziv.

Nema većeg postignuća nego vidjeti trenutak u kojem se – nakon riječi o knjigama i njihovoj moći, te o pisanju kao čudesnoj mogućnosti stvaranja posebnih svjetova koji utječu na ovaj vidljivi – upalila iskra u očima malih slušatelja koji počnu pozorno slušati. Njihova pozornost postaje tada prostor čudesnih mogućnosti oslobađanja i njima nepoznatih sklonosti i mogućnosti stvaranja koja počinje s pisanom priječi.

Stoga je radionica pisanja za učenike osnovnih škola podjednako namijenjena onima s velikim spisateljskim ambicijama kao i onima koji samo žele bolje ovladati jezičnim alatima da mogu oblikovati svoju misao u pisanu poruku, svejedno je li ona otisnuta na papiru ili je oblikovana kao poruka na nekoj društvenoj mreži.

Na radionicama se najprije koncentiramo na razinu priče, ono što je djeci u toj dobi jedino i vidljivo i što im ostaje nakon pročitana djela. Rastavljamo priču na dijelove koji čine svaki poznati zaplet koji smo ikad pročitali i pojašnjavamo od čega se zapravo sastoji priča. Poigrat ćemo se raspoređujući te dijelove priče  (uvod, zaplet, peripetija, rasplet) kao lego-kockice na različite načine kako bi mali pisci shvatili zašto je struktura priče upravo onakva kakva jest jer takva najbolje zadržava našu pozornost i „golica“ maštu.

Kao uvod u pisanje pojedine književne forme čitat ćemo bajke, pjesme, priče, ali i igrokaze, te ćemo pokušati izvući neke zaključke iz toga što je svatko pojedinačno primijetio i zapamtio iz pročitanoga o fabuli, ali i o obliku napisanog teksta.  Pojasnit ćemo pojmove zapleta, vođenja radnje, preokreta, raspleta i primijeniti ih u priči koju ćemo ispričati na različite načine. Zadržat ćemo se na likovima i tome što znači oblikovati ih uvjerljivo i plastično.  Likovi, struktura djela i rečenice, izbor riječi, stil i način izražavanja, te posebnosti rodova i pojedinih književnih vrsta bit će nam u središtu pozornosti. Promotrit ćemo od čega su satkane priče, pjesme i romani te kako pisci grade prepoznatljiv stil. Što čini priču zanimljivom i kojim se trikovima zanata služe veliki i malo manji pisci da bi privukli i zadržali pozornost čitatelja ili gledatelja, ako je riječ o djelu namijenjenom scenskoj izvedbi.

Osvijestit ćemo i različite metode pristupa pisanju (s planom prije pisanja i one koji su piscima pustolovina do kraja jer pišu kako im „dolazi“) s osvrtom na kratke intervjue naših pisaca koji  bi mogli i gostovati na pojedinim satovima te govoriti o tome kako oni pišu.

Upuštamo se potom u analizu posebnosti pojedinih žanrova (krimić, humorističan ili fantastičan roman) i osvjetljavamo njihove zahtjeve i posebnosti, te razjasniti što neki tekst čini književnim djelom, a što je publicistika ili nešto treće.  Da bi svima posebno sjelo o čemu govorimo, napisat ćemo tekst na različite načine prema zadanoj rečenici – kao priču, pjesmu i novinski članak.

Posebno ćemo se osvrnuti na suvremene načine izražavanja pismom u internetskom svijetu s ostvrtom na specifičnosti blogova i vlogova te koliko forma utječe na percepciju napisanoga.  Najvažnije će biti osvijestiti različite načine i mogućnosti na koje možemo najbolje predstaviti sami sebe pisanom riječju onima koji nas ne poznaju.

Okušat ćemo se u pisanju različitih književnih formi od zadanih motiva kao i posve slobodno, te ih interpretirati pred drugima, kako bismo stekli osjećaj za rečenicu i jasnoću izraza u prenošenju pisanih poruka koja se danas prečesto gubi. Najboljim će se djelima pružiti mogućnost objavljivanja u internetskom časopisu za djecu i mlade „Mali Pero“ Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Promjena svijeta ne počinje u svemiru niti nekim globalnim zakonima nego s prvom zapisanom mišlju koja je rezultat spoznaje da nešto moramo podijeliti s drugima. To je ona iskonska Riječ u kojoj je sadržan sav smisao svijeta i njega ne smijemo izgubiti. To je ona iskra u dječjem oku koju moramo odgojem i radionicama razbuktati.