Lektura

Termin radionice: srijeda, od 18.00 do 20.15

Fond sati: 30 školskih sati

Trajanje: 10 tjedana

Cijena: 250 eura

LEKTURA

Završili ste kroatistiku ili je još uvijek studirate? Rado biste radili kao lektor, ali još niste otkrili sve tajne zanata? Ili vas naprosto zanima jezik i želite da su tekstovi koje pišete čisti i pregledni?

Radionica lekture namijenjena je svima onima koji se žele okušati u radu kao lektori, onima koji su se tim poslom tek počeli baviti i žele još ponešto naučiti, vježbati i razmijeniti iskustva te onima koji se bave nekom vrstom pisanja i žele poboljšati vlastite tekstove.

Kroz stvarne primjere iz prakse i uzorke tekstova različitih stilova polaznici će naučiti gdje počinje, a gdje prestaje lektura, što je redaktura, a što korektura, koji nam alati mogu olakšati rad i što spada u koju vrstu lektorskih intervencija.

Radionica je podijeljena u deset termina po tri školska sata (135 min po terminu). U prvih šest termina obradit će se sve razine lekture (pravopisna, gramatička, stilska i leksička, kao i formatiranje i oblikovanje teksta), a u preostala četiri termina radit će se isključivo na lekturama polaznika. Nakon svakog termina polaznici će dobiti zadatak za doma, kako bi kroz cijelu radionicu samostalno radili i polako proširivali znanje i brusili lektorske vještine. Na posljednjem terminu radionice polaznici će imati kratko izlaganje o tekstu koji su sami izabrali i lektorirali na svim razinama spomenutim na radionici.

 

Voditeljica: Petra Bušelić