Odvalimo se poezijom u Pločniku: Goranovke, 6. ožujka

Odvalimo se poezijom u Pločniku: Goranovke, 6. ožujka

Gdje su danas u Hrvatskoj pjesniknje? Kako žive, u kakvim uvjetima stvaraju, s kakvim se uvjetima suočavaju? Kad, kako, i koliko pišu i objavljuju? Koliko se njihov položaj razlikuje od onoga kolega pjesnika, te od onoga kolegica prozaistkinja i publicistkinja? Ako je poezija danas općenito marginalizirana u medijima i javnome prostoru, kao što se to često govori, što je tek s poezijom koju pišu žene? Jesu li za pjesnikinje neka prošla vremena bila bolja, a kakve mogućnosti i potencijale nose ona buduća?

Eto tek nekih pitanja koja su nas potakla da, uoči Međunarodnog dana žena, ali i ovogodišnjeg Goranovog proljeća, upriličimo susret s četirima renomiranim pjesnikinjama u Pločniku u Međimurskoj ulici 21, u utorak, 6. ožujka u 18 sati.

Sonja ManojlovićDorta JagićAna Brnardić i Monika Herceg, autorice koje pripadaju različitim generacijama i baštine vrlo različite poetike i senzibilitete, veže činjenica da su sve četiri dobitnice najprestižnijih priznanja za poeziju u Hrvatskoj danas: nagrade Goranov vijenac (Manojlović, Jagić), odnosno Goran za mlade pjesnike (Jagić, Brnardić, Herceg). Pretpraznična atmosfera poslužit će nam kao povod da s našim gošćama među ostalim porazgovaramo i o smislu i značenju praznika i manifestacija – kako onih književnih, tako i onih društvenih – kao i književnih nagrada i hijerarhija koje ove proizvode i održavaju. Dakako, da sve ne bi ostalo na razgovoru, ovo će druženje naše Goranovke nadopuniti i čitanjem svojih pjesama.

Susret s pjesnikinjama-Goranovkama osmislili su Sanja Baković i Dinko Kreho, koji će i moderirati ovaj događaj.
Događaj podupiru i organiziraju: platforma Odvalimo SE PoezijomCentar za Kreativno Pisanje Cekape i klub Pločnik.
Ulaz je slobodan.*bilo je nemoguće pozvati sve dobitnice nagrada Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike, neke žive izvan Zagreba, neke nisu u mogućnosti doći, neke “čuvamo” za predstojeće tribine, no sve ćemo ih s poštovanjem spomenuti!