Nove knjige

Nove knjige

U lipanjskom nizu novih izdanja CeKaPe-ove biblioteke Prvi korak izašle su još dvije sjajne knjige; zbirka pjesama Dragice Reinholz, Držim se za zrak i Zbirka priča Nevenke Pupek, Marilyn u čekaonici.

Obje su autorice dugogodišnje polaznice CeKaPe-ovih radionica, što dokazuje da put do vlastite knjige može ići i preko radionica pisanja. To je svakako najbolji put do kvalitetne književnosti.

Urednica zbirke poezije Držim se za zrak, Ivana Bodrožić, između ostalog u predgovoru zbirci kaže: ” Dragica Reinholz objavljuje svoju prvu zbirku u kasnijoj životnoj dobi, to je pomalo neuobičajno, ali nakon niza čitanja njezinih pjesama, shvaćamo koliko je ludo i hrabro objaviti prvu knjigu s dvadeset, umjesto pritajiti se i slušati život, a zatim ga mudro, pravovremeno pretočiti u stihove. Pjesnikinja je velik dio života promatrala svijet oko sebe, ljubav, prirodu, svemir, zrak, konopce i čavle, more, zidove, čistine, kišne kapi, skrivene zagraljaje, krovove, poklopce, crne udovice, i između svih tih fenomena tražila onu crvenu nit, tražila smisao, pronlazila ga na najneočekivanijim mjestima, i zatim zapisala pjesme. Možda je najveća radost kada čitate pjesnikinju koja zaista ima nešto za reći; stil, stih, žanr, boja, standrad ili dijalekt, sve će se ostalo organizirati oko tog sadržaja. A Dragica Reinholz samozatajno, blago i jasno govori o onome što zna; o životu koji je ponekad pun obilja, ponekad okrutan, često neprevdiv i nepravedan, ali uvijek lijep, samo ako mu se otvorimo i priznamo da je veći od nas. ”

A urednik sjajne zbirke kratkih i još kraćih priča, Marilyn u čekaonici, o zbirci je napisao:

“Marilyn u čekaonici je knjiga priča o stvarnom i nestvarnom, izmišljenom i domišljenom svijetu, o suglasju i nesuglasju sa sobom i s drugima. Knjiga čije priče traju u čekanju koje ponekad iz nedokučivih razloga naseljavaju snovi, misteriozni signali i poruke. Ljubavni život i gravitacija nisu jedina tema knjige kratkih i kraćih priča Nevenke Pupek Marilyn u čekaonici, što samo znači da će čitatelj morati odlučno i hrabro otvoriti njezina vrata, njezine stranice, biti i sudionik i svjedok. Ne počinje li tako svaka tišina, kratkoća i dužina, neizvjesnost čitanja i pisanja? A upravo je o tome riječ!”

Knjige su dostupne u webshopu CeKaPe-a.