Nova knjiga Marice Žanetić Malenica, Zemlja uvezene povijesti

Nova knjiga Marice Žanetić Malenica, Zemlja uvezene povijesti

„Nisam ja ni skitnica ni lutalica, imam ja svoj dom u koji ću se vratiti. Ali, dođe mi tako ponekad da samo putujem i putujem… u potrazi za nečim novim, drukčijim, uključujući i moje drugo ja.“ (M. Žanetić Malenica)

U CeKaPe-ovoj biblioteci “Prvi korak” objavljena je nova knjiga. Autorica Marica Žanetić Malenica napisala je sjajnu knjigu putopisa iz Australije, Zemlja uvezene povijesti.

Nakon dvije zbirke poezije, Da je noćas bilo (ljubavne, Redak, Split) i Četiri čarobne riječi (za djecu, Redak, Split), autorica je boraveći u Australiji dva mjeseca, očarana ljepotom i raznolikošću te daleke zemlje, odlučila napisati svoj prvi putopis.

“Listajući i čitajući dnevničke zapise izAustralije Zemlja uvezene povijesti Marice Žanetić Malenica, otkriva nam se zapisivačica obilne darovitosti, neiscrpljive volje, odnjegovane motivacije, energije, discipline… Otkriva kao osoba koja se zna darovati, prepustiti svijetu, ali koja zna od njega i iz njega uzeti. Ona je svoja vrsta, stanovnica svijeta, njezin konstitutivni egzemplar. Poniranjem u njegove skrivene, nepoznate kutke, zna ga prenijeti, smještajući ga nama za dar, gotovo kao na pladnju, na stranicama ovih zapisa. Pritom se očituje njezin poseban dar realnosti i sposobnost demistifikacije objektivnog svijeta. Štoviše, dar za pogled svijetu u utrobu i potom ravno u njegovo lice, u oči… To je Marica… bez mistifikacije.”, napisao je u predgovoru Mihovil Bogoslav Matković.

Knjiga sadrži 32 stranice fotopriloga, kojim autorica i fotografijom upotpunjava svoj dnevnik australskih priča raznolikog sadržaja, od osoba, preko geografskih, kulinarskih, športskih, svijeta filma, književnosti, estrade, znanosti, politike, ratovanja do prirode i arhitekture. Svako poglavlje otvara novu zanimljivost, ali i novu priču u koju autorica vješto i vrlo poetično ugrađuje svoje osobne impresije i doživljaje. Uz pjesme za odrasle i djecu piše kratke priče i putopise. Priča Bilo mi je suđeno objavljena je u biografskoj knjizi Na ovo sam baš ponosna – 62 žene i njihove priče Poeziju i prozu objavljuje u web časopisu za književnost Kvaka i na portalu Hrvatski glas Berlin, gdje ima svoju rubriku naziva Tragom uspomena. Pjesme i priče su joj uvrštene u više od dvadeset zbornika u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Sudjeluje na pjesničkim večerima i drugim pjesničkim događanjima u organizaciji društava čija je članica.

Marica Žanetić Malenica, uz pjesme za odrasle i djecu piše kratke priče i putopise. Priča Bilo mi je suđeno objavljena je u biografskoj knjizi Na ovo sam baš ponosna – 62 žene i njihove priče.Poeziju i prozu objavljuje u web časopisu za književnost Kvaka i na portalu Hrvatski glas Berlin, gdje ima svoju rubriku naziva Tragom uspomena. Pjesme i priče su joj uvrštene u više od dvadeset zbornika u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Sudjeluje na pjesničkim večerima i drugim pjesničkim događanjima u organizaciji društava čija je članica.