Nevenka Pupek

Nevenka Pupek

MOJA POEZIJA PUNA JE KOŽE

Nevenka Pupek, sjajna autorica čiju smo Zbirku kratkih i još kraćih priča, Marilyn u čekaonici objavili  u srpnju ove godine.  Ovaj asocijativni intervju s autoricom čita se kao nova zbirka kraćih i najkraćih priča u nastajanju.

 

***

Stanice – autobusne, željezničke

U stvarnosti, mjesta nastajanja priča i stihova. U dimenziji fikcije, predah ili nada. Susreti s poznatim i nepoznatim bićima, stvarima i pojavama. Mogu biti „rupe“, ali i katedrale.

 

Pokvarena gramofonska ploča

Opasan vanzemaljac kada mu djevojka iz zgrade kaže da ga voli. Nema pojma o čemu ona govori i  opetovano se resetira (priča „Adamova jabučica“). Raymond Carver  piše: “Imam dojam da smo samo početnici kad je ljubav u pitanju“. Jednako vrijedi i za ljude i za vanzemaljce.

 

Vlakovi

čitam Bukowskog

kišni oblaci

gone vlak kroz polja

putnici u polusnu

žude prvu cigaretu

vruću kavu

ponekad se osjećaš

tako osamljenim

da to jednostavno

ima smisla

ulazimo u stanicu

grad je samo

nacrtana kulisa

(zbrika „Nedovršena“ (2012.))

 

Nedjelja

Sedmi dan koji je spasio moje likove u čekaonici psihijatrije. Nedjelja može spasiti sve. U  stihovima bih nedjeljom obukla melankoliju, pila liker apsolutne nostalgije i uronila u nepomičnosti.

 

Stranac

Visoki tamni stranac. Svaka žena mora ga imati u ormaru kao i malu crnu haljinu.

 

Djetinjstvo

Ratovi zvijezda u kinu u Stenjevcu! („Dart Vader iza veš mašine“ )

 

Zemlja

Odnosno podzemlje – vizija budućnosti u obrnutom svijetu. Rudnik meda. Cvijeće cvate ispod zemlje. Podzemne košnice prepune su života. I ljudi se spuštaju jer „gore“ spaljuju vještice.

 

Kamen

Sakupljačica kamenja. Riječno kamenje, morsko kamenje, kamenje s planina, kamenje iz svih krajeva koje sam posjetila. U pričama junaci iskopavaju kamenje u vrtu ili im padne iz svemira. To je naravno najava apokalipse.

 

Koža

Moja poezija puna je kože. „Jedač svjetlosti“ nastao je direktno iz pjesme. Koža se samo prelila u priče, Fridi najviše.

 

Rastanak

Nema rastanaka, samo prelazimo u druge dimenzije.

 

Vile

Strah od slobode. Treba još malo vremena da se vile i ostali ohrabre, napuste kaveze. Priča se nastavlja…

 

Ogledalo

Uvijek se razbije. Stroj za mljevenje ogledala spašava nas od uroka. Gospodin Devil Himself preživio je eksploziju stroja. Priča se nastavlja, također…

 

Tunel

Četiri različita tunela u mojim pričama. 1. klasičan, vodi kroz svjetlost do sijede brade (ma čija ona o bila 😊); 2. Vodi 65 milijuna godine u prošlost, gradili ga roboti; 3. splet tunela ispod Pule, gradili ga vanzemaljci; 4. pčele kopaju tunele od cvijeta do cvijeta, same, jer su morale pobjeći u podzemlje

 

Tišina

Seoska tišina poništava  osjećaj protoka vremena i samoće. I u stvarnosti i u fikciji.

 

 Slijepa ulica

„Tea time!“ Pozivamo vas na „Čajanku u slijepoj ulici“. Ludi Šeširdžija osigurao vam je šalice, mjesta za stolom koja se stalno mijenjaju, pitanja i nerješive zagonetke. A ja vam nudim kratke i nakraće priče „Marilyn u čekaonici“.