Međunarodni natječaj za kratku ljubavnu priču „Moje drago serce“

Međunarodni natječaj za kratku ljubavnu priču „Moje drago serce“

Ogranak Matice hrvatske Ozalj i Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, pod pokroviteljstvom Grada Ozlja, dodjeljuju nagradu “Stjepko Težak” za najbolju kratku ljubavnu priču potaknutu pismom Petra Zrinskog upućenim noć uoči smaknuća dragoj ženi Katarini.

Koliko god bilo potresno, ovo pismo svojom iznimnom toplinom svjedoči o jednoj velikoj i bezvremenskoj ljubavi.
„Moje drago serce. Nimaj se žalostiti zverhu ovoga moga pisma, niti burkati. Polag Božjega dokončanja sutra o desete ore budu mene glavu sekli, i tulikajše naukupe tvojemu Bratcu. Danas (s)mo mi jedan od drugoga serčeno prošćenje vzeli. Zato jemljem ja sada po ovom listu i od tebe jedan vekovečni valete, Tebe proseći, ako sam te u čem zbantuval aliti se u čem zameril (koje ja dobro znam) oprosti mi. Budi Bog hvaljen, ja sam k smerti dobro pripravan, niti se plašim. Ja se ufam u Boga vsamogućega koj me je na ovom svetu ponizil, da se tulikajše mene hoće smiluvati, i ja ga budem molil i prosil (komu sutra dojti ufam se) da se mi naukupa pred njegovem svetem thronušem u dike vekovečne sastanemo. Veće ništar ne znam ti pisati, niti za sina, niti za druga dokončanja našega siromaštva. Ja sam vse na Božju volju ostavil. Ti se ništar ne žalosti, ar je to tak moralo biti. U Novom Mestu pred zadnjim dnevom mojega zaživljenja, 29. dan aprila meseca o sedme ure podvečer, leta 1671. Naj te Gospodin Bog s moju kćerju Auroru Veroniku blagoslovi. Groff Zrini Petar.”

 

Uvjeti natječaja:

1.Tema priče mora biti vezana za Ozalj i njegovu kulturnopovijesnu baštinu.

2. Priče napisane na hrvatskom jeziku mogu poslati autori/ice iz Hrvatske i inozemstva.

3. Radovi ne smiju biti duži od 5 kartica (ukupno 9.000 znakova).

4. Priče ne smiju biti do sada objavljene u tisku ili na internetu.

5. Radovi se šalju u .doc zapisu na CD-u u jednom primjerku i obvezno u četiri istovjetna ispisa, kuvertirana pod zaporkom i s rješenjem zaporke u zasebnoj zatvorenoj kuverti, koja sadrži: ime i prezime, adresu, OIB, broj žiro-računa u IBAN formatu, SWIFT / BIC banke i broj telefona autora.

6. Nagrada nosi naziv “Stjepko Težak” u spomen na znamenitoga hrvatskog jezikoslovca, rođenog u Ozlju. Ukupno se dodjeljuju tri nagrade i sastoje se od plakete i novčanog iznosa: 5.000,00 kuna za prvu nagradu, 3.000,00 kuna za drugu nagradu, 1.500,00 kuna za treću nagradu. Još sedam priča bit će posebno pohvaljeno i nagrađeno prigodnim darovima.

7. Nagrade će biti uručene 30. travnja na središnjoj svečanosti u sklopu obilježavanja Dana grada Ozlja.

8. Radovi se šalju do 10. siječnja 2017. godine na adresu: Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj Kolodvorska 1/A 47280 Ozalj

Pristigle priče vrednuje stručno povjerenstvo u sastavu: prof. dr. Julijana Matanović, književnica, Filozofski fakultet u Zagrebu, Republika Hrvatska; prof. dr. Dubravka Težak, Učiteljski fakultet u Zagrebu, Republika Hrvatska; Jasmin Imamović, književnik i gradonačelnik Tuzle, Bosna i Hercegovina.