Matko Botić: Teatar često presudno ovisi o glazbi

Matko Botić: Teatar često presudno ovisi o glazbi

Naš novi voditelj Matko Botić odgovorio je na par brzopoteznih pitanja kako bi se predstavio budućim polaznicima. Matko vodi radionicu Čitanja kazališne predstave utorkom od 19:15. Upisi su u toku!

Molim te da nam predstaviš radionicu Čitanje kazališne predstave. Kako si došao na ideju da vodiš radionicu u CeKaPeu?

Stvaranje ideje potakla je direktorica CeKaPea Sanja Vučković, svojim ljubaznim pozivom. Radionica je zamišljena kao uvod u umijeće kritičkog pisanja o teatru, ali i kao šire shvaćen skup odgovora na pitanje: kako uspješno pročitati kazališnu predstavu?

Kome je ova radionica namijenjena?

Ljubiteljima umjetnosti koji bi htjeli naučiti analitički pisati o kazalištu i njegovim bitnim sastavnicama. Ljudima koji bi kad osjete poriv da nakon odgledane predstave nekog pohvale ili izvrijeđaju to htjeli učiniti argumentirano.

Koji je tvoj stav o kvaliteti kritike danas, bilo da je riječ o kazališnoj ili književnoj kritici u domaćim medijima?

Srednjostrujaški mediji gotovo su iskorijenili analitički diskurs o bilo čemu, to je poznata činjenica. Ono malo kritičkog glasa koji je u tim medijskim dinosaurima ostao mora se prilagoditi prevladavajućoj matrici kako svojim gabaritima, tako i zahtjevnošću stila. Postoje neke časne iznimke, ali postoji i nepregledno širok prostor interneta. Nisam nostalgičan i ne mislim da je prije bilo bolje. Samo su se promijenila pravila igre.

Ima li još časopisa/portala na kojima se mogu objavljivati kritike?

Ima. Ne pišem više kritiku u redovitom ritmu, ali se rado odazivem pozivu za sudjelovanje u časopisu Kazalište ili na portalima kao što je Kulturpunkt. Osvrt na kazališne predstave može se pročitati na mnogim, većinom internetskim mjestima, samo treba znati odvojiti, što bi naš narod rekao, žito od kukolja.

S kojim kazališnim festivalima surađuješ?

Trenutačno više radim kao dramaturg na kazališnim predstavama, pa bi ozbiljniji angažman na kazališnim festivalima bio neka vrsta sukoba interesa. U zadnjih desetak godina surađivao sam kao izbornik, član žirija, moderator rasprava za okruglim stolom ili gost – kritičar na većini domaćih i mnogim festivalima u regiji.

Kako povezuješ ljubav prema teatru i glazbi?

Pa lako je to povezati. Teatar često presudno ovisi o glazbi, izvođenje glazbe je neka vrst teatra. U kazalištu često radim kao dramaturg i skladatelj istodobno, i sviđa mi se ta pozicija. Nekad mi se čini da je to ustvari isti posao, samo su alati drugačiji.

V.B.

 

Fotografija preuzeta sa stranice festivala FIAT.