Književni susret u Tehničkoj školi u Vukovaru

Književni susret u Tehničkoj školi u Vukovaru

Nakon što smo u Islamskoj gimnaziji dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu i Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru oformili 3 književna kluba u kojima su učenici/e čitali 6 djela regionalnih autora i autorica i potom raspravljali o počitanom s voditeljicama klubova i samim autorima, 4. svibnja 2018. organizirali smo književni susret u Vukovaru. Na susretu su sudjelovali učenici Islamske gimnazije (19 članova i članica književnog kluba) i učenici Tehničke škole (39 članova i članica književnih klubova).

Uz učenike/ce, na susretu su sudjelovale i voditeljice klubova, Irina Marić, Remzija Hadžiefendić Parić i Jasmina Šahović Žabka, koordinatorica projekta Vedrana Bibić, predsjednica Centra za kreativno pisanje Sanja Vučković, voditelj radionice pisanja Miroslav Mićanović te svi autori/ce čija su se djela čitala: Amir Bukvić, Filip David,  Miljenko Jergović, Maša Kolanović, Tanja Mravak i Srđan Srdić.

Program susreta sastojao se od tri dijela – u prvom su dijeli učenici/e predstavili svoje škole, projekte koje rade i različite specifičnosti vezane uz funkcioniranje škole, dok su u drugom dijelu razgovarali o iskustvu rada, čitanja i razgovora u književnim klubovima – učenici/e su dali svoje kritičke osvrte na pročitana djela, dramatizirali neke od dijaloga, čitali ulomke i raspravljali o analizi književnog teksta u ovom tipu radioničarskog rada. Nakon što su učenici predstavili škole i klubove, organizirali smo tribinu s autorima, nekim od najznačajnijih imena suvremene regionalne književne scene na kojoj smo razgovarali o pisanju, ulozi pisca u društvu, čitanju, obrazovanju lektiri, kurikularnoj reformi, prihvaćanju različitosti, multikulturalnosti i povezivanju.