Filip David kao gost-predavač u Tehničkoj školi Nikole Tesle

Filip David kao gost-predavač u Tehničkoj školi Nikole Tesle

Filip David, jedan od najznačajnijih regionalnih autora, 16. travnja razgovarao je preko Skypea iz svog beogradskog doma s učenicima i učenicama Tehničke gimnazije Nikole Tesle iz Vukovara koji su u sklopu književni klubova čitali njegov roman “San o ljubavi i smrti”.

Velik dio Davidova opusa usredotočen je na pitanja židovstva, obuhvaćajući umjetničke, duhovne, povijesne i filozofske odvojke židovske misli i duha, kako prije, tako i poslije Holokausta. David u “Snu o ljubavi i smrti” – to jest, dvama kratkim romanima koji ga čine: “Kratkom romanu o ljubavi” i “Kratkom romanu o umiranju” – opisuje životne putove dvojice pojedinaca koji se od svoje okoline po mnogočemu razlikuju, a zovu se Jakov Kaminer i Erik Vajs. Na neki način, njih dvojica su dvostruki tuđinci u okolinama u kojima se nalaze – prvo kao Židovi, a zatim kao izuzetni pojedinci.

Na književnom susretu autor i sudionici projekta razgovarali su o knjizi, pisanju, djetinjstvu, identitetu, različitostima, ratu i današnjoj percepciji rata, židovstvu, mirenju, filozofiji i religiji.

*

Filip David (1940, Kragujevac). Diplomirao je na Filološkom fakultetu (Jugoslovenska i svetska književnost) i na Akademiji za pozorište, film, radio i TV (grupa Dramaturgija). Književnik, dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd i profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Jedan od osnivača „Nezavisnih pisaca“, udruženja osnovanog 1989. u Sarajevu koje je okupljalo najznačajnije pisce iz svih delova bivše Jugoslavije, osnivač „Beogradskog kruga“ (1990), udruženja nezavisnih intelektualaca, „Foruma pisaca“ i član međunarodne književne asocijacije „Grupa 99“ osnovane na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu.

Napisao je više TV drama i filmskih scenarija. Objavio knjige pripovijedaka: „Bunar u tamnoj šumi“, „Zapisi o stvarnom i nestvarnom“, „Princ vatre“, „Sabrane i nove priče“; romane: „Hodočasnici neba i zemlje“, „San o ljubavi i smrti“ i „Kuća sećanja i zaborava“; knjige eseja: „Fragmenti iz mračnih vremena“, „Jesmo li čudovišta“, „Svetovi u haosu“. Zajedno sa Mirkom Kovačem objavio „Knjigu pisama 1992–1995.“

Pripovijetke i romani su između ostalih dobili nagrade: Mladosti, „Milan Rakić“, BIGZ-ovu i Prosvetinu nagradu za knjigu godine, kao i Andrićevu nagradu. Dobitnik je Ninove nagrade za roman „Kuća sećanja i zaborava“ 2014. godine.

Knjige su mu prevedene na švedski, francuski, poljski, mađarski, italijanski, albanski, esperanto, makedonski, slovenački, objavljene u Hrvatskoj, a pripovijetke se nalaze u dvadesetak antologija.

Kao dramaturg, koscenarist ili scenaristaradio je, između ostalog, i na filmovima: „Okupacija u 26 slika“, „Pad Italije“, „Ko to tamo peva“, „Bure baruta“ (nagrada kritike u Veneciji, nagarada Feliks za najbolji evropski film godine), „Poseban tretman“ (nagrada u Kanu), „Paviljon 6“, „San zimske noći“ (Gran pri filmskog festivala u San Sebastijanu), „Optimisti“ (Gran pri u Valjadoidu i Ženevi).