Održan književni vikend susret projekta “Koliko se poznajemo?”

Održan književni vikend susret projekta “Koliko se poznajemo?”

Centar za kreativno pisanje i udruga Plavi telefon iz Zagreba od 7. do 9. prosinca 2018. u Vatrogasnom domu u Staroj Sušici u Gorskom kotaru organizirali su  završni susret projekta „Koliko se poznajemo?“, sufinanciranog od Europskog socijalnog fonda.

Cilj projekta je bio uključiti mlade osobe, većinom pripadnike nacionalnih manjina, u kulturne aktivnosti kroz njihovo sudjelovanje u književnim radionicama te radionicama pisanja i izgradnje kulture nenasilja. Tijekom 12 mjeseci provedbe projekta u Zagrebu i Vukovaru, 79 učenika/ca Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića iz Zagreba i Tehničke škole Nikole Tesle Vukovar (učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskom i srpskom jeziku), je, uz pomoć profesora, pisaca, stručnih edukatora i voditelja,steklo nova znanja i vještine te dobilo priliku da budu aktivni stvaratelji u kulturi.

U svibnju su na književnom susretu u Vukovaru razgovarali s regionalnim autorimačija su djela čitali te su na susretu sudjelovali književnici Amir Bukvić, Filip David, Miljenko Jergović, Maša Kolanović, Tanja Mravak i Srđan Srdić.

Na završnom susretu u Staroj Sušici edukatorice Monika Nožinić, Iva Valenčić i Sanja Siročić iz Plavog telefona održale su otvorenu radionicu nenasilja s temom elektroničkog nasilja, nakon čega smo zajedno s Nebojšom Lujanovićem, književnikom i voditeljem radionice pisanja u Islamskoj gimnaziji te učenicima Ines Gadanec i Davudom Mešinovićem predstavili zbornik radova sudionika/ca projekta.

Za kraj susreta,  sudionici su imali priliku pogledati predstavu „Da se ne zaboravi“ teatra Gaudeamus Kulturnog centra KNAP (dramatizacija Rebecca Agić), nastalu prema tekstovima učenika/ca. Uz priče učenika nastale na radionicama pisanja, u zborniku se nalaze i tekstovi voditelja radionica te autora koji su sudjelovali u projektu.

*** 

Učenici su pisanjem vlastitih tekstova ispričali priče pune blagosti, razumijevanja, znatiželje i nježnosti. Priče protkane željom da ovaj svijet koji im ostavljamo učine boljim i ljepšim mjestom. Sedamdeset i devet marljivih, iznimno zainteresiranih i motiviranih učenika godinu je dana nakon nastave, od slobodnog vremena uzimajući, dolazilo na radionice, raspravljalo, promišljalo, slušalo, pisalo i trudilo se upoznati drugačijeg i drugog. Sedamdeset i devet divnih, jedinstvenih mladih ljudi u ovom je projektu, na radionicama čitanja i pisanja, dokazalo da su upravo njihove različitosti najjače oružje protiv predrasuda, netolerancije i nerazumijevanja.

Sanja Vučković, predsjednica Centra za kreativno pisanje