Radionica stripa

Radionica stripa

Radionica stripa

Raspored sati


Termin:

petak,  19.30 – 21.45

Početak sljedećeg ciklusa:

svibanj 2019.

Fond sati:

30 školskih sati

Trajanje:

10 tjedana

Cijena:

1200 kn

Kažu da slika govori tisuću rijeći. To nam je premalo. Sva sreća, tu je strip!

Pozivamo te na CeKaPe-ovu prvu radionicu za buduće strip-majstorice i majstore! U trideset školskih sati nauči sve o tome kako nastaje strip, od ideje do gotove table. Uz zabavno druženje učit ćemo što je strip, kakvog ga sve ima i kako nastaje, te koje su sve važne postaje na putu od ideje do gotovog stripa.

Radit ćemo na idejama, scenarijima, osmišljavati i kreirati likove, zakomplicirati ili olakšati im virtualne živote, crtati i puno pričati. Ruke će nam biti prljave od olovke i tuša. Radionicu vodi riječki multimedijalni umjetnik Enver Krivac, autor mnogih stripova i knjiga, između kojih su i dva strip-albuma, ‘Priče iz Ž+K!’ (Zigo, 2007) i ‘Let iznad orlovog gnijezda’ (EPK 2020, 2017). Sve što vam treba je papir, neki predmet koji ostavlja trag po papiru i dobra volja. Vidimo se.

***

SILABUS

Uvodna radionica sastoji se od upoznavanja, kratkih intervjua (razgovora) s polaznicima o njihovim umjetničkim interesima i preferencama, razlozima za stvaranje stripova, kreativnim procesima i dosadašnjem radu, ako postoji. Također, bavimo se kratkom poviješću stripa i osnovama kreativnog procesa.

Do završne radionice obrađuju se postaje na putu od ideje do završenog stripa: ideja, scenarij, storyboard, planovi, rakursi, režiranje, dizajn likova, mreža, olovka, tuš, stil i alati.

Termini počinju predavanjem mentora i razgovorom o temi, a nastavljaju se i završavaju praktičnim radom, ovisno o temi pojedine radionice. Od polaznika se očekuje donošenje svih potrebnih materijala za crtanje. Svaki termin uključuje preporuke za čitanje, svojevrsnu obaveznu lektiru. Polaznici svaki tjedan imaju zadatke (zadaću) koja slijedeći termin služi kao materijal za analizu. Zadaće su obavezne.

Ako se za to ukaže prilika, jednom u deset tjedana na radionicu dolazi gostujuća autorica ili autor, već objavljivani renomirani stripaši koji polaznicima prenose svoja iskustva.

Cilj radionice je uvesti polaznike u osnove stripa i procesa njegove proizvodnje, poboljšanje radnih navika i otvaranje prema umjetnosti općenito.

VAŽNO: Ova radionica ne podučava crtačkim i ostalim likovnim tehnikama, već procesu proizvodnje. Svaki individualni likovni stil polaznika biti će poštovan takav kakav je.

Na kraju cijele radionice svaki polaznik mora proizvesti tzv. finalni strip, minimalno dvije table koje će se onda, po završetku radionice, javno izložiti na maloj prezentacijskoj izložbi u organizaciji CeKaPe-a.

Voditelj: Enver Krivac