O pisanju iza pisanja – psihodramska radionica

O pisanju iza pisanja – psihodramska radionica

O pisanju iza pisanja – psihodramska radionica

Termin: utorak, od 18.00 do 20.00

Fond sati: 13 školskih sati

Trajanje: 5 tjedana

Cijena: 160 eura

O PISANJU IZA PISANJA – PSIHODRAMSKA RADIONICA

Proces pisanja zahvaća puno veći dio naših života, mimo onog konkretnog vremena koje provedemo ispred kompjutera, pisaće mašine ili papira. Maštanje, razmišljanje, pokušaji, pogreške, čitanje, razgovori… sve se to ugrađuje u to vrijeme koje onda provedemo uistinu – pišući. A to je vrijeme puno različitih izazova i zamki. Svaki kreativni proces, naime, aktivira cijeli niz psiholoških mehanizama koji se upliću u svaki korak stvaranja, ponekad ga obogaćujući, ponekad kočeći. Od glasa unutarnjeg kritičara do kreativne blokade, od nedostatka inspiracije do pritisaka očekivanja, kreativno stvaranje podrazumijeva susret sa određenih aspektima naše osobnosti s kojima se ponekad, zbog njihove “neuhvatljivosti”, teško hvatamo ukoštac.

I dok se na radionicama pisanja obično brusi stil, istražuju narativi, analiziraju radnje i likovi, ta “druga strana” pisanja rijetko se kad dotiče, a jednako je važna za rad u koji se kao autori i autorice upuštamo jer nas često sputava u tome da budemo stvarno spontani i kreativni. U ovom ćemo ciklusu radionica zato, uz pomoć psihodrame, okrenuti pogled prema svim tim elementima koji, ponekad iz prikrajka, a ponekad iz prvog plana, prate naše kreativne procese.

Psihodrama je terapijski pravac koji se bazira na ideji da su naši identiteti kompleksne i dinamične formacije satkane od niza uloga koje igramo u različitim životnim situacijama. U psihodrami se pomoću akcijskih, dramskih tehnika  istražuju različiti aspekti naših odnosa sa samima sobom i sa svijetom oko nas.

Ciklus radionica je namijenjena svima koji se bave nekim oblikom pisanja, bez obzira na žanrovske ili stilske odrednice, i ne zahtijeva nikakvo prethodno predznanje.

 

Voditeljica: Jasna Žmak