o-nama

o-nama

Polazeći od ideje da je pisanje vještina koja se može naučiti, velike ljubavi i strasti prema književnosti, prije deset godina otvorili smo vrata CeKaPe-a svima koji pišu ili tek počinju s pisanjem. U različitim radionicama u Zagrebu i Rijeci polaznicima nudimo mogućnost da dijele iskustvo pisanja i da njihove tekstove (pro)cijene profesionalni voditelji. Naši su predavači-voditelji vodeća imena hrvatske književne i umjetničke scene: Miroslav Mićanović, Zoran Ferić, Goran Ferčec, Bekim Sejranović, Jagna Pogačnik, Tomislav Zajec, Tomislav Kuzmanović, Dubravko Mihanović, Ivana Sajko, Tomica Šćavina, Jasenka Begić, Aleksandra Starčević u Zagrebu i Zoran Žmirić, Enver Krivac, Željka Horvat Čeč i Nataša Antulov u Rijeci.

Radionice su namijenjene polaznicima od 17 do 99 godina koji se na bilo koji način bave pisanjem ili to tek žele početi. Iako se kroz radionice prolaze i teorijske osnove, naglasak je na praktičnom radu s polaznicima, pisanju, čitanju te interaktivnom sudjelovanju svih polaznika u radu na tekstovima, uz profesionalno mentorstvo voditelja.

Daleke 2007. započeli smo s radionicom dramskog pisanja, a danas imamo dvanaest stalnih radionica u Zagrebu i četiri u Rijeci. Radionice se održavaju se jednom tjedno u (pred)večernjim satima, u ciklusima po deset tjedana.

CeKaPe-ovi polaznici i polaznice znaju koliko je sinergija koja se rađa iz međusobne kritike, komentara i razmjene mišljenja korisna i konstruktivna za tekstove. Sudjelovanje u radionicama mnogima je donijelo ne samo nova znanja i ideje već i bogatu mrežu komentara, potpore i ohrabrenja koja je za svakog pisca neprocjenjiva. Javna čitanja tekstova naših polaznika na književnim tribinama i festivalima i nagrade koje osvajaju na književnim natječajima, potaknuli su nas da 2010. pokrenemo biblioteku “Prvi korak” namijenjenu isključivo našim polaznicima.

Ljeti, kada zatvorimo vrata CeKaPe-a, svake godine, u zadnjem tjednu kolovoza održavamo Ljetnu školu pisanja. Jedinstveno iskustvo pisanja u izolaciji malih mjesta, uronjenih u preksrasnu prirodu Primorsko-goranske županije, jedan je polaznik opisao kao “iskustvo kojem se ne može naći paralela u ostalim životnim aktivnostima ili situacijama. Šaka ljudi izgubljena na rubu civilizacije, a pronađena u tom ambijentu, okruženi samo golemim smrekama ili jelama i jednim bajkovitim dvorcem, svi zajedno umotani u neku mistiku šume, književnog stvaralaštva i očekivanja medvjeda – iskustvo je koje mijenja” (Želimir Periš, Sušičke kronike, CeKaPe 2011).

Uz radionice pisanja polaznicima nastojimo pružiti različite književne programe, razgovore i predavanja. Književne tribine Čitaj mi i Pjesnički dvoboj, održavaju se jednom mjesečno i nude zanimljive razgovore s piscima, čitanja proznih i poetskih tekstova i ono što uvijek najviše želimo – uživanje u tekstu.

Dođite u CeKaPe, čitajte i pišite s nama i našim voditeljima. Uživajte u kreativnoj atmosferi, učenju i pomicanju vlastitih mogućnosti. Na radionicama učimo o tekstu, o pisanju, o književnim žanrovima, ali više od toga, učimo o sebi, načinu na koji stvaramo, poteškoćama s kojima se susrećemo i kako ih prevladavamo, te radosti i ispunjenju koje slijedi kada napišemo nešto s čime smo uistinu potpuno zadovoljni.

Ne propustite čaroliju strasti stvaranja i uživanja u književnom tekstu!

Sanja Vučković