Snježana Babić Višnjić

About: Snježana Babić Višnjić

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
  • Role :
  • Website :
  • Experience :
  • Specialist in :

Rođena je 1969. u Zagrebu,  gdje se školovala i gdje i danas živi. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu kroatistiku i južnoslavenske filologije, a trenutačno na istom fakultetu dovršava doktorski studij. Radila je kao lektor, redaktor i novinar u svim većim novinskim redakcijama (Večernji list, Arena, Obzor, Republika, Vjesnik, Styria…),  te kao suradnica u mnogim izdavačkim kućama, a sada je samostalna umjetnica – književnica.

Napisala dvadesetak drama koje su objavljivane u hrvatskim časopisima i zbornicima, a neke su izvedene na Hrvatskom radiju (Nestali, Kamenčić želja, Otmica…). Priče je objavljivala u hrvatskim književnim časopisima i čitane su na Hrvatskom radiju, te skupljene u zbirku „Let nad staklenim stolom“. U kazalištu je debitirala dramom “Priča se nastavlja” (1990.) izvedenom u Teatru ITD u režiji Petra Vujačića. Kratka priča „Suza“ inspirirala je i kazališnu predstavu u Gradskom kazalištu u Požegi gdje je bila i premijera njezine komedije „Posljednja pustolovina gospodina tutora“.

Nadahnuta svojom djecom, dosad je napisala dvjestotinjak priča za najmlađe koje su objavljivane u Vjesniku i više romana za djecu „Upomoć, mama se smanjila“ (2003.), „Janko među dinićima“ (2004.), „Kika i tajna uklete kuće“ (2014.), „Puhni u jedra“ (2014.), koji je ušao u uži izbor za nagradu Grigor Vitez. Roman „Mali krapinski pračovjek Babu“ (2012.) nagrađen je nagradom Mato Lovrak.  Roman „Krugovi na vodi“ nagrađen je nagradom Grigor Vitez 2016., a  roman „Andautonac“ bilo je finalist iste nagrade i već je mjesecima među najčitanijim romanima u hrvatskim knjižnicama.

Osim romana, piše i scenarije za televizijske serije. Članica je Društva hrvatskih književnika i urednica biblioteke Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, te časopisa „Književnost i dijete“.