Književna kritika

Književna kritika

Književna kritika

Radionica nudi proces teoretskog i praktičnog upoznavanja s formom i sadržajem književne kritike; njezinim povijesnim razvojem i značenjem, razlikama medijske i akademske kritike, elementima koje kritički tekst mora sadržavati te njegovim utjecajem na kompletnu književnu scenu neke nacionalne književnosti. Odnos sadržaja i forme, pripadnost određenom žanru, pripovjedač, likovi i ostali pripovjedni elementi bit će analizirani pojedinačno i u cjelini (profesionalno čitanje).
Polaznici će pisati književne kritike koje će međusobno analizirati i komentirati, uz asistenciju voditeljice. Na početku radionice polaznici će dobiti popis knjiga koje trebaju pročitati te o njima usmeno i pismeno iznositi vlastite stavove i prosudbe. O odabranim naslovima isprva će se raspravljati usmeno u grupi, potom svaki polaznik ima obavezu samostalno napisati kritički tekst. Njegov tekst komentira grupa, a voditeljica sumira stavove, dobre i loše strane napisane kritike, kao i stilske karakteristike pisanja svakog polaznika.

Cilj radionice je potaknuti polaznike na iznošenje artikuliranog mišljenja i argumentaciju vrijednosnog suda – usmeno, u zajedničkoj diskusiji i pismeno u individualnim radovima koji zadovoljavaju osnovna načela žanra (prije svega novinske) kritike. Do kraja radionice polaznici bi trebali biti osposobljeni samostalno pisati tekstove o pročitanim knjigama u formi književne kritike u medijima.

Naslovi koji se obrađuju (a koji su podložni promjeni ovisno o preferencama polaznika/ca):

1. Afonso Cruz – Kokoschkina lutka, Ljevak
2. Lucia Berlin – Priručnik za spremačice, Oceanmore
3. Laurent Binet – Sedma funkcija jezika, Fraktura
4. Semezdin Mehmedinović – Me’med, crvena bandana i pahuljica, Fraktura
5. Mihaela Gašpar – Spori odron, Disput
Prijavi se na radionicu
Prijavi se na radionicu