Nova godina, stara ja.

Nova godina, stara ja.

Jel možemo prvo o novogodišnjoj rezoluciji il sam zakasnila? Možda je sad špica za otkrivanje gravitacije preko toga kako pada snijeg vani (bitno za naglasiti jer zna padati unutra, sa parketa na strop). Moja prva rezolucija je evo tu pred svima vama: da ove godine idem na više božićnih tuluma. Miss organizacija sa tri planera je prošle godine više puta obećala biti na dva mjesta u isto vrijeme. Not fun, not fun at all.

Znam da neke od vas sigurno živcira to što ubacujem engleske izraze (hrvatski je dovoljno izražajan, ne treba ga popravljati manje vrijednim posudbama samo zato jer neka balavica želi biti cool {ili kul}) u tekst, al guess what: niti ste vi policija, niti sam ja lektorica (još). Čekajte samo dok se na francuskom popnem na A2 razinu, onda ću vam početi i na drugom jeziku smetati. Bit će to lingvistički pakao neviđenih razmjera. Pidgin English je mala beba.

Nisam vam se javila odmah u nedjelju kao i inače jer sam ju provela sa magic the gathering, once upon a time i još nekim igrama za koje se ne sjećam kako se zovu. Jednu od te dvije, gloom (ne pokemon!), sam igrala drugi put, al je frend donio potpuno drugačiji set karata i odjednom se mehanika igre radi ispočetka jer, ne znam, nije bilo dovoljno komplicirano prvi put ju naučiti. Kad guglaš, kaže ti da je playing time 30 minuta što je notorna laž. Znam da sam u jednom trenutku na christopher walken-highlander dragon commanderu (elder dragon, Marko bi me nonšalantno ispravio) imala 7 kartica u rukama, ali onda mi je Marko rekao da bi mi bilo pametno da odigram nešto deseto što je reklo da mogu imati neograničen broj kartica i odjednom sam imala 20 komada što je više nego što imam prstiju na rukama i nisam imala pojma što radim. Nikako da ga privolim na Cards Against Humanity, to je jednostavna igra za odrasle koja pruža puno zabave sa malo uputa. Šah ima manje uputa. Ne moraš “plaćati” pokretanje figure nit ih kombiniraš sa enchantmentom, creaturom i spellovima. Ne evocirajte mi slučajno onaj wizzard chess iz Harry Pottera ak je po nečemu posebniji od regularnog šaha, nije najslavnije završio u filmu. Ne, nisam čitala knjigu. Čitala sam knjige čije ekranizacije me nisu živcirale. Gospodare prstenova i True Blood.

Jeste li znali da je nemoguće sa tri frajera odigrati Once Upon A Time bez da netko negdje ne bude gej? Sada znate. Ajde, konačno sam dobila priliku za iskoristiti storyline Alkemičara na primjeru gej svećenika i odbjeglog ljubavnika gusara. Nemojte me pitati, ne bih vam znala ispričati ni da se sjećam. U magicu sam ušla u toliko slojeva pravila i značenja da više nisam znala kak se zovem. Marko je izvrstan pedagog. Sve informacije dobiješ odjednom, što kompliciranije, to bolje. Izgleda da me ipak nešto može pogurati van kad je hladno. Jeste li vidjeli macu koja se pravi da je mrtva samo da ne mora ići van u šetnju? Ta maca je moj spirit animal.

Znam da mnogi ovo s karticama nisu razumjeli, ni kakve to veze ima s mojom novogodišnjom odlukom, ali tak sam se cijeli dan osjećala u tamnici kartičara u koju sam došla dobrovoljno, puna nade i elana. Prije nego netko otipka bijesan mail ili tweet: znam točno koliko vas nerviram ukoliko ste card-game poznavatelj i ja ništa ne zovem pravim imenom već djetinje simplificiranom umanjenicom. Zaustavi me ako možeš. :p

Čemu taj gubitak vremena, možda se pitaju jezični čistunci koji u slobodno vrijeme patroliraju internetima i ukazuju ljudima na neoprostive zločine protiv jezika. Igram se zato jer ne mogu stalno raditi. Odnekud moram izvlačiti ideje za pisanje, a da to ne bude moja pozadina. Ne bojim se uvijek istih priča i uvijek istih ideja. Originalnost se ionako krije u kombinatorici. I to shvatiš nakon pet vrsta card-gameova u jednom danu. Ne mislim da sam išta manje od sebe ako sam izvrtjela staru ideju. Na to se svodi svaki tekst na internetu. Mislite da kao čitatelj tražite nešto novo, ali zapravo volite ono staro jer je poznato. Zato imamo lošu glazbu (jer nitko kao ne sluša onu bijonse al netko ipak kupuje njene albume i ide na koncerte jer vole njenu formulu). Zato je moguće naučiti bilo što – jer su podaci koji nam trebaju dovoljno stabilni. Osim u magic the gatheringu gdje možeš imati 7 karata u ruci pa ih odjednom imaš 20 jer… iznimka.

Nekome (tko je možda čitao intervju sa mojim alter egom ili zakolutao očima na ovu zagradu) može biti čudno što se nisam sub-specijalizirala samo za jednu stvar, ali nisam toliko dosadna osoba: strah i smijeh tek su dva obraza istog lica. Ne mislim da je u životu loše raditi jednu stvar opako dobro. Samo mislim da je to nemoguće. Zato sam vam spremila krišku torte. Ne ja, moj alter ego. To ne znači samo “drugo ja” nego je to i naziv mog prvog udžbenika iz francuskog. Nije mi ostao u dobrom faksovskom sjećanju. Torta je inače zla – jer se ne može pojesti, samo skinuti. Upozorila sam vas.

Kako su smiješni ljudi iznutra depresivni tabletomani, autori krvavih misterija i stvaraoci homicidnih klauna su zapravo komedijaši. Tak da ću od ove dvije grupe odlučiti biti u potonjoj jer je bolje drugima stvarati noćne more nego ih imati. Gdje mi je krunski dokaz, pitate se? Bacite oko na Stevena Kinga, ovo je objavio u vrijeme kada je izašao novi roman Harper Lee. Momentalno sam umrla.

 

How about a novel featuring a man who’s always late? Thinking of calling it GO SET YOUR WATCH, MAN.

— Stephen King (@StephenKing) 1. kolovoza 2015.

 

Na kraju se pitam što smiješnu rečenicu čini smiješnom. Je li to njezina trajna karakteristika ili ovisi o kontekstu? Kao ono kad Marku kažem, uživaj čovječe, zaboravi da me imaš, a on mi vrati da bi mu teške droge trebale da mene zaboravi. Pitam se na što točno misli. Možda kao ono kad je rekao da bar može biti trudan (jer mu onda ne bih trebala ja). Ne znam tko bi se onda igrao s karticama s njim i njegovim prijateljima. Čak ih ne mogu ni osuditi da nemaju život ni niš. Ja binge-watcham Adventure Time u krevetu s čokoladom u hello kitty pidžami.

#ShiftShaper