Dora Polšek: Kako je jelen spasio kauboja

:: 08.3.2013 :: kritika ::

Dora Polšek: Kako je jelen spasio kauboja
Olja Savičević Ivančević: Adio, kauboju, Algoritam, 2010

Prošlo je mjesec dana odkad sam pročitala knjigu Adio kauboju, roman prvijenac Olje Savičević i knjigu dobitnicu ovogodišnje prestižne nagrade T-coma. Priznajem, ne volim kad mi se unaprijed servira nešto što mi mora biti dobro, pa sam zato bila spremna skočiti na svaku manu. No, mjesec dana kasnije mene i dalje proganja scena u kojoj glavna junakinja knjige gleda davno zaboravljeni obiteljski video: maleni Daniel, njezin mlađi brat koji je kasnije počinio samoubojstvo, vozeći se na brodu sa svojojm obitelji vidi mrtvog jelena u vodi. Viče, viče da vidi jelena, i svi misle da izmišlja. No kako se brod približava, stvarno se ispostavlja da to jest jelen i njegovo oko gleda u kameru. Video se ovdje prekida.

Ovaj fragment priče nije povezan s fabulom, ne služi dubljoj karakterizaciji niti daje kakvu pouku, no on služi najvažnijoj i konačnoj svrsi pisanja: ljepoti i dojmljivosti literature. Ovakav „suvišni“ paragraf dokaz je da je Olja Savičević izvrsna autorica, te da evoluiravši iz poezije u prozu nije izgubila maštu niti postala rob radnji i likovima. Dapače, iskustvo u pisanju pjesama pomoglo joj je da formira originalan stil temeljen na dinamičnom izmjenjivanju naoko nepovezanih kratkih ulomaka razmišljanja i radnje, ovoga puta pisanih u ich formi glavne junakinje.

Radnja romana nije me iznenadila, brutalna hrvatska realnost dočarana otupjelim, ksenofobnim i stagnirajućim okruženjem dalmatinske zabiti u koju se Ruzinava, glavni lik, vraća s propalog studija u Zagrebu. Opterećena tragedijama iz prošlosti i vlastitim razočaranjima , Ruzinava nam ne obećava zabavno štivo. No, začudo, spisateljica uspjeva spojiti nespojivo: tešku socijalnu tematiku i humor mješa u ustima Ruzinave, te vrckav, ciničan i prirodni narativ ispunjava zanimljivom interakcijom plejade zabavnih, gotovo karikaturalnih likova. Majka ovisnica o Normabelima, vamp-sestra, misteriozni gay veterinar, seksipilni džigolo, pravi živi kauboj i jedna luđakinja-prijeteljica iz djetinjstva akteri su ovog cirkusa koji sve do kraja ne gubi doticaj sa stvarnošću. Smješten u fenomenalno dočaranu sparnu, blješteću preriju, urbani kaos uništene cementare, stambenih zgrada kraj pruge, prljavih plaža i luksuznih tajkunskih vila pored magistrale, Ruzinavin svijet raster je prošlosti i sadašnjosti, bezbrižnog djetinjstva sa bratom obilježenim kaubojskim filmovima te grube realnosti obitelji traumatizirane bratovim samoubojstvom.

Priča ima 3 dijela, dobar, loš i zao. Dobro, ne baš, no osobno nikada nisam bila fascinirana „alternativnim završetcima“ pa mi tako ni ovaj puta 2 čina koja se nastavljaju na glavnu materiju teksta nisu dobro sjeli. Tako se iz prvog dijela u kojem pratimo više-manje koherentnu životnu priču o Ruzinavi, roman nastavlja u drugi dio, potpuno nadrealistično puškaranje koje simbolizira finalni okršaj, kojeg svaki dobar vestern mora imati, a završava kratkom i nedorečenom epizodom u kojoj Ruzinava u vlaku susreće spisateljicu 0 i napokon odlazi, nestaje u zalasku sunca kako se i spada. Bez sumnje, stalne paralele sa vesternskim žanrom, kaubojima i prerijom svrhovite su i spretno izvedene. One povezuju sjećanja na djetinjstvo sa sadašnjosti a zabavne kaubojske doskočice razbijaju depresivnu tematiku. No, na kraju, kada je poigravanje s vesternom prešlo iz paralelnog svijeta u vrijeme i mjesto prave radnje, cijeli koncept je na mene ostavio jedan forsirani i nevješti utisak. Treći dio, pseudo-katarzični odlazak, razvodnio mi je izvrsni dojam završetka prvog dijela u kojem se misterija Danielovog samoubojstva rješava na jednostavan ali izrazito dirljiv način.

Iako knjiga ima mana, izvrstan stil i atmosfera, originalni likovi, zanimljiva radnja i jedan mrtvi jelen zasigurno su dovoljno da se uvjerite da je ova knjiga vrijedno i dojmljivo štivo.

Photo: John Riviello

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*