Antirecenzija: Muškarac u šaci

Antirecenzija: Muškarac u šaci

ili: #ShiftShaper does lifestyle

Jednog je dana CeKaPe-ovim uredom počela kružiti knjiga. Znam, strašno uzbudljivo za jedan Centar kreativnog pisanja. Knjiga kruži uredom, koje iznenađenje. Međutim, ovo je bila misteriozna knjiga koju nismo izdali mi. Blasfemija!

Sve to zato jer smo poznavali Seljačinu iz Daruvara.

On nam je, naime, prošvercao knjigu. Nije vrsni književni kritičar ili teoretičar. Nije neki poznavatelj niti mu se ime može pronaći u dnevnom tisku. Nadimak je dobio zato jer je jednom ugledao svoju šeficu u punoj ratnoj spremi; frizura, nokti, šminka, slojevi, boje, uzorci. Vidjevši kako ju promatra, žena je očekivala pohvalu. No, našeg junaka je hipnotizirala golema etno marama razapeta preko njenog tijela. “Kakva ti je to lenta?” pitao ju je.

Lenta je, pogađate, bila dizajnerski komad.

Ona se uznemiri, “Ajme, ti nemaš pojma, ti, ti…. seljačino iz Daruvara!” vrati mu povrijeđena ponosa, ali visoko uzdignute glave. Nadimak je ostao, posao je zadržao, a etno je ovisno o godišnjem dobu i dalje in, samo što ga sada zovemo boho.

Čovjek se zapravo zove Vjeko. On je moderan muškarac. Vozi skuter do posla sa kacigom na glavi. Igra tenis. Ima tri mačke. Pristojan je s policijom kad ga ulove da se vozio preko zebre. Njegovo ime je novitet na ovom blogu i pitate se zašto ga naglašavam.

Čitatelju, Vjeko je Muškarac u šaci! Da, žena koja je napisala knjigu koja ti treba pomoći oko situacije s frajerima je u vezi sa Seljačinom iz Daruvara.

Kako dobiti ili vratiti muškarca koji je izgubio interes glavna je tema ove knjige. Iskreno, više bi me zanimala na samom početku ljubavnog polu-života. Tada nisam bila pretjerano pametna u odnosima s ljudima jer sam bila iskrena (sa životinjama sam, recimo, puno bolje komunicirala – čak i danas me moja mačka, Mrvuljak, napadne do krvi samo jednom tjedno). Sada se pak pitam hoću li željeti zadržati uz sebe nekoga tko gubi interes? I bih li u ovim godinama (17 fala ljepa) spala na to da prodajem lažnu sliku sebe samo da zarobim frajera jer nije da nema drugih riba u moru? Shvatila sam da apsolutno bih (bok Marko). Isplatilo mi se pročitati Sanelinu knjigu za svaki slučaj. Znanje je bitno, i nikad ne znaš kada bi ti moglo zatrebati. Self-help je specifičan format jer ne dolazi svako znanje sa fakultetske katedre već puno toga dolazi iz istraživanja i osobnog iskustva, koliko god bili skloni na self-help kao žanr gledati s visine. Jer “meni nije potrebna pomoć” je rekao svatko tko je ikada sastavljao ikein namještaj bez uputa ili završio na jednotjednom boravku u Vrapču dok je namještaj sa dvotočkom iznad slova “o” ležao mrtav na podu dnevne sobe.

Neki dan sam u pošti vidjela da su onu “Zašto se muškarci žene gadurama” knjigu snizili za 50% i slatko se nasmijala. Ne znam kakav je uspjeh taj naslov ostvario u zemlji porijekla, ali kod nas “gadura” još uvijek nije pozitivno obojena riječ zato jer je i dalje u svakodnevnoj uporabi u sklopu prešutno odobrenog nasilja nad ženama. To je jedna od onih kulturoloških stvari koja bi nama etnolozima odmah zazvonila. Imati muškarca u svojoj maloj šaci, to je pak naslov s kojim se možeš i želiš poistovjetiti. Ne mogu zamisliti bakicu kako kupuje krunicu svetog joze dok plaća račune pa usput uzme one “gadure” (možda za snahu).

U svakom slučaju, žao mi je što ovako nešto nije bilo izdano kada mi je najviše trebalo: u srednjoj školi kada sam se lakše mogla dresirati. Napisala bih nešto patetično tipa, kad bi netko izumio vremenski stroj, poslala bih si ovu knjigu nazad kroz vrijeme, al ne, ne bih: poslala bih si izvješća s burze i tečajne liste iz budućnosti. I rekla bih si da odem na instrukcije iz matematike. Sanela je išla na instrukcije iz tenisa i sada ima dečka. Ja imam Marka koji me ne zna normalno čekati nakon baleta nego kroz prozor gleda u Andreinu sobu “Sam da provjerim jesi li tamo” pa plaši ljude.

“Muškarac u šaci” o suprotnom spolu (meni suprotnom, tebi možda tvom) govori kao reportaža National Geographica o divljim životinjama. Ispipava stanište, kulturu, način komunikacije, što ih zadovoljava, što ih plaši – jedan pomalo distanciran pogled koji je po meni dobrodošao. Lijepo mi je tu i tamo vidjeti objektiviziranje muškog spola jer sam umorna od toga da se u pravilu objektivizira samo žena kao objekt lova.

Inače, Marko i ja smo preživjeli prvi produljeni zajednički vikend. Niste tada imali pojma, ali kažem vam sada. Nervira ga kad ponavljam kako je bilo lijepo i kako smo se dobro slagali. Pošto nikad nije druge cure vodao po putovanjima, nije imao pojma koliko je loše moglo biti.

Ozbiljno to mislim, jednom sam u stanu s idiličnim pogledom na zadarsko more izlila tavu punu jaja u wc. Jer mi je stanoviti bivši koji ne zna kuhati govorio kroz jezik svađe kako se peku panceta i jaja, jer on ne može pojist ako ne budu onako kako misli da su mu kuhali doma. Sve se prelilo preko ruba, naravno, i mi zajedno s jajima. Sanela ima ingeniozno rješenje za tu i slične situacije: nemoj im kuhat. Kuhanje obroka je za one koji su zaslužili. Doduše, ako im ne kuhaš, možda ih se nikada ne riješiš. Pola domaćih svađa krene kad ti počne pljucat po kuhanju.

Jednom sam hostesi u kinu koja se zbog product placementa morala slikat s nama kak pijemo cider rekla da slobodno sjedne Marku u krilo jer nije bilo baš mjesta za zgurat se. Pitam se jel to bilo kul od mene ili pretjerano… nikad nisam imala neki smisao za humor. Vidjelo joj se na licu, mislila je da ću joj iskopati oči čim se spusti. #harpija

Malo tko ovo zna, ali nikada ne pišem o ljubavi na CeKaPeovim radionicama i nitko me dosada nije uspio prisiliti. Ljubav prepuštam drugima. Najbliže što sam prišla ljubavi je ono kad spomenem samozadovoljavanje u tekstu, iako se izraz koji tada koristim češće veže s muškim paketom no ženskim, pa mi je to jeftin način za svrnuti pozornost na tekst, kao što to činim, eto, sada. To je jedna od onih stvari protiv kojih se ljudi mole ispred bolnica. Ljubav prema samome sebi je opako potcijenjena. Mislim da je to glavna pouka jednog self-helpa kao što je “Muškarac u šaci”: voljeti sebe da bi vas mogli voljeti i drugi.

Hvala Seljačini iz Daruvara. 😉

#ShiftShaper