8 božićnih poklona za knjigoljupce

tvoj vodič za atipičan božićni shopping!

8 božićnih poklona za knjigoljupce

Praznici su tu, kao i svake godine dosada ti nemaš blage što ćeš pokloniti svojim prijateljima kojima je hobi čitanje. Zar nije da su pokloni glupi, bitno je zajedništvo i doživjeti božićni duh uz svog lokalnog egzorcista?

Krivo! Što su blagdani ako ne izlika za poklone? (i kuhano vino u 12 sati popodne) Znam da smo u problemu ako sami ne znamo nešto izraditi, nemamo love ili pojma, ali zato sam odlučila preuzeti štafetu i pomoći vam. Znam koliko je teško birati poklon za nekoga tko voli čitati (izvanzemaljac!) za razliku od nekoga tko se bavi sportom (utezi, brojač kalorija ili nogometna lopta pfff), i znam koliko se ljudi zalede oko pomisli da će pokloniti lošu ili već pročitanu knjigu (jer svi znamo da se poklanjanjem već pročitane knjige izmještaju magnetski polovi Zemlje i ulazite u registar darivatelja loših knjiga što zauzvrat utječe na vaš kreditni rejting).

Projekt FREZ (Free Reading Zones) su nas sve ispoklanjali ovaj mjesec tako da konačno ne morate brinuti koju knjigu odabrati, hoće li im se svidjeti i što ako su ih već pročitali? U svezi toga, nadam se da nemate lumiu (ja imam lumiu). Cijela Hrvatska čita, a #ShiftShaper čeznutljivo gleda sa strane. 🙁

Da ne duljim, ide popis poklona za najbitnije čitatelje vašeg života:

 1. Rat i mir – ručno uvezeno izdanje, pokazuje da vam je zaista stalo. Naravno, ručno uvezuje darivatelj, ne možemo kupiti tvornički napravljeno. Ako to nije stil vašeg čitatelja ili čitateljice, predlažem Alkemičara, isto u DIY stilu kao Katie Holmes u Teaching Mrs. Tingle. Kad je taj film izašao 1999. godine, mislim da smo ga ovdje još posuđivali iz videoteke. Eto ideje – možete uzeti staru VHS kazetu i napraviti korice za nju. Primatelj poklona će pomisliti da je dobio nešto korisno (pogotovo ako su korice od skupe stručne knjige) i onda darivatelj ima sjećanje za cijeli život kad ugleda izraz razočaranja na licu svoje žrtve. Dobro, možda sam malo pretjerala… ovo nisu trebali biti prijedlozi za grincheve. Možda ipak nije tako zla ideja. Imajte na umu da će se one magnetne audio kazetice skupa sa VHS-om vratiti u velikom vintage stilu, isto kako nam se sada vraćaju gramofonske ploče i playeri. Mark my words, bit će tako. Nisam bila na jednom tulumu gdje se teglio gramofon za slušanje jazz singlica, a vjerujte mi da sam bila na previše tuluma.

Šalim se oko ovog s ručnim uvezom. Evo prave liste:

 1. Za početak, Think Ink jer dobra čestitka i najgorem poklonu poboljša dojam. Odjednom smo iz “nisam se sjetio” zemlje došli u “ovo me podsjetilo na tebe i vidi, asocijativno je vezano za ovaj dio s mrljom od kave, al nije slučajno nego je to zato jer znamo da voliš kavu pa da ukrasimo. Vidi, tu je sob! Božićni sob.” Čokolada se pojede, čestitka je vječna (dok ju pas ne sažvače).

Think Ink čestitke – BIPA

 1. Kad sam već spomenula čokoladu, svi ju volimo. Manje nas voli onaj šećer koji se pravi da je kakaovac, već je smjesa za dijabetes i nema nekog okusa osim u PMS-u a onda bi i komad suhog naplavljenog drva imao dobar okus samo da se može grickati. Nisam valjda jedina koja se u tom dijelu ciklusa pretvara u vjevericu? Dakle, #ShiftShaper je ove sezone otkrila Taman čokolade, Adria čokoladu s lavandom i Mmm praline. Ovo zadnje ima samo tri slova “m”, provjerila sam. Slike izostavljam jer nikome nije ugodno kad slina procuri na tipkovnicu laptopa. Been there, done that, poštedim vas.
 1. Pošto već znate omiljenu knjigu svoje žrtve (to je vaš primatelj poklona) i naravno da ne možete pokloniti nešto što su već čitali dok novaca za prvo izdanje sa potpisom autora (pogotovo ako se radi o Homerovoj Odiseji) jednostavno nemate. Treće najbolje rješenje je nabaviti nasumično izdanje, paziti na gramažu papira i proslijediti P-bags da ga potpuno uništi. Možda rasplačete osobu kojoj darujete torbicu, ali ne od sreće (oprezno sa knjižničarkama, molim), no svakako je originalna ideja. Čak sam i ja tako nabavila svoju Dylan Dog torbicu, ali nisam sama morala birati koje ću primjerke žrtvovati jer bismo tako ušli u krug iz kojeg ne bih živa izašla van. Made by flige pak nudi još jednu alternativu za uništavanje stranica. Gdje god se okreneš, iza svakog ugla stoji još jedna cura spremna “reciklirati”. Ne puštajte ih u knjižnice inače ćemo lektire čitati sa isprešanog ukrasnog bilja.

Da znam, torbice i cvijeće su za curice, tebe zanima što se može “pravom” muškarcu pokloniti? Stavljam navodnike jer svi znaju da se pravi muškarci ne bave knjigama nego, ne znam, igraju potapanje podmornica doma u šupi.

 1. Možda nešto što može držati sve figurice? Dungeons&Dragons i Magic Gathering kak se već zove, znate, ono što sliči Mjesečevoj ratnici (Marko će me zatuć na spavanju zbog ovoga, ali živim opasno)? U Butlersu sam vidjela rješenje za vas. Hrpetina ladica za sve sitnice, reciklirano, ručno izrađeno, sve nešto drvenasto, tamno za u podrum, lijepo, divno, krasno i grdo skupo tako da mislim da je vrijeme da upišete onaj tečaj stolarstva jer stignete za tjedan dana sklepati barem noćni ormarić za puno manje para.

  Butlers, Ilica 21

U međuvremenu možemo sanjati. Kupite mu plastičnu kutiju sa odjeljcima za gumbe. Poslužit će, mora.

Možda sada razmišljaš, jel došlo vrijeme za nešto realistično, neskupo (onaj moleskine fakat dere!) i za oba spola? Ne pitaj ništa više, tu je:

Puzzle Book nabaviš u bilo kojoj knjižari ili Mülleru

 

 1. Puzzle Book! Ako se nismo dovoljno igrali s legićima kad smo bili mali. Ili imamo PMS tri puta u mjesecu (nisam ja!). Puzzle na koricama bloka se skidaju i stavljaju kak tvoj opsesivno-kompulzivni poremećaj već hoće. Moj puzzle-book služi za vođenje bilješke i inspiracija za blog. Mačka ga je samo tri puta bacila s visoke police na pod. Mislim da joj se ne dopada kako ju predstavljam ovdje. Svi su danas kritičari.

 

 

Nebojša Lujanović: Autopsija teksta

 1. Znam da sam vas navukla da će ovo biti popis bez knjiga, ali ipak vam na razmatranje

  Jasmina Kallay: Napiši scenarij

  nudim i njih. Naime, ovo nisu knjige za čitanje radi užitka već knjige za mučenje i preispitivanje, pa koga veseli da im metnete (pod bor, naravno – nisam nigdje drugdje mislila). Nebojša za prozaiste i Jasmina za scenariste.

 

 

Nakon što pročitaju poklon sa broja 6., odustanu od života i presele se u svijet mašte, možda im (žrtvama naravno) iduće godine možete pokloniti:

 

 1. Kartu međuzemlja. Vrijedi razmišljati unaprijed. Znate i sami da su kreativci krhka bića (ne ja, meni su samo u srednjoj školi sve bilježnice bile na lord of the rings i na unutarnjoj strani mape s dokumentima iz banke imam vlastitu kartu međuzemlja jer se nadam da će mi Gandalf pomoći sa stanjem na računu il mi malo manje mraka padne na oči kad zamislim da idem na second breakfast u Shire). U svakom slučaju, ovo je idealno za prazne zidove u studentskim domovima, vikendicama i staračkim domovima kad ionako zaboraviš gdje živiš pa možeš živjet u fantasy-landu.

  Karta Međuzemlja

 1. Uvijek možeš pokloniti dar čitanja, pisanja, druženja u malo drugačijem obliku CeKaPe-ovskih radionica. Ovo možda malo opet dođe na kategoriju preispitivanja i mučenja, u smislu, “želim ti nekoliko mjeseci kreativne nelagode i izlaganja pred drugima”, ali to izlaganje nije kao kad u drevnoj Grčkoj obitelj izloži dijete negdje na otvorenom zato jer je netko pogledao u ovčju jetru i zaključio da će dijete donijeti razdor zajednici. Mi se u CeKaPe-u izlažemo nježnije od toga. Znam da sam pristrana i da sve što govorim zvuči jezivo, ali otrpite me malo – jeftiniji smo od onog ladičara iz Butlersa. I imamo božićni tulum danas u Botaničaru. Dobri smo.

To bi bilo to od #ShiftShaper popisa najboljih poklona za knjigoljupce i njima slične čudake koji ti je upravo spasio kožu. Svejedno, (na tvoju i moju vlastitu neporecivu muku) još uvijek nisam gotova. Za nas koji imamo običaj pisati rezime tekućoj godini i predugovorna obećanja idućoj čak i ako stvari nisu išle kako su trebale, ako su išle same od sebe ili ako nas samo pere mali zimski blues, ovo ovdje je citat amazon reviewa za knjigu koja je meni jednom došla od hrabrog darivatelja kao poklon. Napisao ju je Neil Gaiman. Knjiga se zove The Ocean at the End of the Lane. Uvjeravam vas sve da je knjiga čarobna, posipana mjesečevom i zvjezdanom prašinom – magična u najdoslovnijem smislu. Nije da je jednorog pokakao dugu preko nje, ali može posramiti mnoge i sigurno je noćna mora mnogim (pravim koliko i wannabe) piscima koji misle da bi trebali napisati tako nešto (a ne mogu jer to nije njihov glas). Takva knjiga je izazvala mnoge reakcije. Donosim vam njezin 1-star review sa Amazona (pazite, ima… spojlera?). Underline je moj:

1.0 out of 5 stars Hateful and disgusting

How this perverse individual received any awards, accolades or more than zero stars is beyond my comprehension. I won’t worry about ruining the story because no one should read anything this sick person has written. Children who watch their father servicing the maid from the rear, watching the maid in bed nude, the father trying to drown his son in the tub, dinosauer birds ripping the child’s heart out, a house full of witchlike women who don’t need men to procreate...no, no one needs to read this sickos thoughts. It’s like wandering around in the head of a psych or serial killer. Waste of money and time. Never again with this horrible wanna be writer. Can’t even donate this book to the library for fear a child will get it out of curiosity due to the title. Dumpster bound….because it is garbage!!!

 

Svaka priča ovisi o perspektivi, zar ne? Prošle godine u ovo vrijeme Neil ju je sam podijelio sa svojim čitateljima. To je bio njegov poklon nama tada, ali je i moj vama sada. Iskoristite ga za bezobrazno dizanje samopouzdanja i napad dugog, neprekidnog smijeha.

#ShiftShaper